Областно междуведомствено звено, в което участват окръжният прокурор Георги Георгиев, директорът на ОД МВР Георги Великов и шефът на Териториалната дирекция на ДАНС Светослав Николаев вече работи по получени сигнали за купуване на вот. В момента информацията е засекретена и не може да се коментира, а пресцентърът на МВР в София уточни, че разпорежданията са да се дава обобщена информация за купуване на вот в страната, без да се акцентира на отделни случаи по региони.
Денонощен горещ телефон на МВР  приема сигнали за престъпления днес и утре, когато са изборите за Народно събрание. На номер 02/982 22 32 всеки може да подава информация, свързана с нарушаване на изборните права, която касае дейността на вътрешното министерство. Сигнали могат да се подават и на имейл [email protected], съобщиха от пресцентъра на полицията в Русе.
316 униформени служители от ОД МВР ще охраняват всичките 321 стационарни и две подвижни урни в региона от събота вечерта до края на изборите в неделя, каза началникът на Охранителна полиция Божидар Петков. Полицаите са по-малко от изборните секции, тъй като в някои сгради се намират по няколко урни и не е необходимо всяка да бъде охранявана персонално, уточни Петков. Освен че ще следят да няма нередности в изборния ден, полицаите ще ескортират бюлетините до секциите и обратно до РИК. Проверка на пожарната е показала, че всички стаи за гласуване отговарят на изискванията против пожари.
Дирекция „Български документи за самоличност“ към ОД на МВР е създала организация за всички русенци, които по една или друга причина нямат лични карти, да им се издадат документи за самоличност, за да могат да упражнят своя вот. Тези удостоверения обаче ще важат само за 5 октомври пред секционните избирателни комисии. Документите ще се издават днес от 8.30 до 17.30 часа и в неделя от 8 до 18 часа в сградата на полицията на кръговото кръстовище и в районните управления в Бяла, Две могили, Сливо поле и Ветово.