Килограм хашиш, 300 грама марихуана, много семена от наркоконоп и везни за разтегляне на дози са открити в къщата и колата на италианец, който живее от години в Новград. Засечката станала при специализирана акция на полицаи в Бяла. Подобно количество хашиш в региона не е откривано от много години, посочиха хора, познаващи наркосредите в Русе и региона.
Униформени и цивилни ченгета атакували къщата на 38-годишния чужденец още сутринта. В двора на имота били открити четири растения коноп. При последвалия обиск в къщата пък излезли една найлонова торбичка и пластмасова кутия с общо 300 грама суха трева, която при полевия тест реагирала на марихуана. Открити били и три стъклени бурканчета от детски храни и найлонова торбичка с твърда и тъмна материя с остра миризма, за която се разбрало, че е хашиш. Картинката допълнили много семена коноп, електронна везна и вещи, свързани с употребата на марихуана и хашиш. В колата на италианеца са намерени още шест пакетчета хашиш, с които опасният наркотик достигнал близо килограм.
Италианецът се казва Енцо и е купил къщата преди 3 години по интернет, казаха вчера за „Утро“ хора от селото. Той идвал рядко в Новград и винаги до него била жена с малко дете. Преди десет дни Енцо дошъл сам след дълго отсъствие и малко по-късно полицията го закопчала за отглеждане и държане на наркотици.
На първоначалния разпит мъжът от Ботуша казал, че е наркозависим и дрогата била за негова лична употреба. Много по-вероятно обаче е заловеният Енцо да разпространява хашиша на територията в Беленско и да лъже, за да намали наказанието си.  
С постановление на Районна прокуратура в Бяла италианецът е задържан за 72 часа във вторник. Срещу него са повдигнати обвинения за държане и отглеждане на високорисково наркотично вещество, за които наказанието е минимум 2 години затвор.