Канадският милиардер Игнат Канев се завърна в България, за да отпразнува 88-ия си рожден ден. Той е роден на 6 октомври 1926 г. в русенското село Горно Абланово, като тази година отново ще спази традицията да подари нещо за празника си на обществеността.
През миналата година през октомври бе открит „Канев център“ в Русенския университет, построен с финансовата подкрепа на българина, а сега на 6 октомври ще бъде открит новият културен дом в родното село на Игнат Канев.
Канев ще остане в родината само седмица, като през това време има напрегната програма с много срещи. Една от тях бе с кмета на Русе Пламен Стоилов, с когото иска да популяризират заедно културните забележителности на Русе и региона. Още първата вечер след пристигането си в Русе Игнат Канев е посетил и модерния център на негово име в университета.
„Още снощи ходих, в тъмното да видя светлините как са, много ми хареса. Много съм доволен, всичко стана много бързо, много хубава работа и добри майстори имате“, сподели Канев. Той разгледа с огромно удоволствие и новия Екомузей с аквариум, който отвори врати в Русе преди броени дни.
Най-важните събития обаче предстоят на 6 октомври, свързани с изграждането на културния център в Горно Абланово, който е стара мечта на милиардера. Той е вложил над 300 000 лв. в построяването му. „На 6-ти ще празнуваме. Хем рожден ден, хем отваряне на центъра. Ще има библиотека, ще има там за сватби, кръщене, различни беседи. Така че да има хората къде да се събират и няма да има нужда 40-50 км да идват в града да търсят зала, като се женят. Ще си имат всичко там“, каза още Игнат Канев.
Игнат Канев признава, че силно го тегли към родния край и затова все по-често се завръща в България и Русе. „Колкото по-остарееш, толкова по-милееш“, казва с усмивка милиардерът.