Президентът Росен Плевнелиев, д-р Манфред Пюшел, председател на борда на директорите на „Витте Груп“ и други официални лица прерязаха лентата на новия завод за заключващи системи за автомобили на „Витте Аутомотив България“. След гостите на събитието бяха посланици, представители на централната и местната власт и бизнес партньори на немската компания.
„На 10 октомври 2013 година се срещнахме тук за полагането на основния камък. Днес, само една година по-късно, ние празнуваме не само официалното откриване на завършената сграда, но и успешното начало на производството на най-новото попълнение на „Витте  Аутомотив“, гордо заяви д-р Пюшел в обръщението си.
Президентът Росен Плевнелиев отбеляза, че 8 от 10 автомобила в Европа имат части изработени у нас. Автомобилният клъстер вече включва 100 фирми, осигурява заетост на 25 000 човека, а годишният му оборот е около 1,5 млрд. лева като се очаква в следващите пет години тези числа да се удвоят.
„Витте Аутомотив България“ започна работа в Русе през май 2010 с три машини и шестима работници. През 2011 средният брой работещи достига 51, разширявайки производствения каталог с много нови артикули и увеличавайки оборота неколкократно. Една година по-късно компанията посреща стотния си работник, производството и продажбите се удвояват, като достигат 10 милиона евро. 
Новата производствена сграда се намира в Източната индустриална зона на Русе и се състои от голямо производствено помещение, складова зона и административни офиси. Постройката е изградена само за 8,5 месеца с най-модерните строителни и логистични технологии в съответствие с високите изисквания на клиентите на „Витте“. Освен отличните работни условия работещите във фирмата имат възможността да се възползват и от прекрасни условия за хранене и отдих, влючително и модерна столова с просторна тераса и зони за почивка.
Новият завод вече е преминал успешно сертификационни процедури по международните стандарти за управление на качеството ISO TS 16949 и ISO 14001 за опазване на околната среда. Заводът е издържал и множество клиентски одити от „Форд“, „Дженерал Мотърс“, „Фолксваген“ и много други големи автомобилостроители.
Бъдещите планове на компанията включват по-нататъшно разширение на производствените площи и капацитет, което ще създаде възможности за откриване на нови работни места в Русе и региона. Очаква се тази година оборотът да бъде 25 млн. евро, а до 2019 г. да се увеличи повече от три пъти, като достигне 85 млн. евро. В следващите 5 години се предвижда наемането на още около 500 души, като в края на периода общият брой на заетите във фирмата ще достигне 800 души.
„Витте“ разработва и произвежда системи за заключване и стартиране, панти и задвижвания, капаци и врати, заключващи механизми за седалки  и камерни модули. Освен четирите завода в Германия, компанията притежава фабрики в Чехия, България и Франция. Глобалното присъствие на „Витте Аутомотив“ е осигурено от алианса наречен Vehicle Access Systems Technology алианс (VAST) в САЩ, Мексико, Бразилия, Китай, Япония и Корея.