Два часа с наведена глава и пламнали от притеснение уши стоя 21-годишният Димитър Петров вчера в съдебна зала, докато слушаше как е потъпкал закона, какви са обвиненията срещу него и каква присъда заслужава. Той направи пълни самопризнания, че на 13 юли миналата година е причинил смъртта на двама души и е застрашил живота и здравето на още двама, след като в центъра на Сеново карал бясно, безразсъдно и след употреба на алкохол. В резултат на ужасяващата катастрофа загинаха 32-годишният шофьор на жигулито Мирослав Андреев и возещият се на предната седалка Симеон Димитров, на 45 години. С тежки счупвания и наранявания се оказаха две жени - приятелката на починалия Мирослав, Биляна Миткова, а с временна опасност за живота - жената на Симеон, Николинка Димитрова. Вчера общо 9 души - вдовиците, заедно с оставените без бащи деца и родителите на загиналите, се конституираха като частни обвинители и редом с прокуратурата поискаха младият шофьор да понесе отговорност за почернения им живот.
За предстоящата човешка трагедия едва ли някой е предполагал около 17 часа на 13 юли 2013 година, по-малко от два часа преди тежката катастрофа, когато Димитър бил на юбилей в пенсионерския клуб в Сеново. Синеокото момче не консумирало алкохол, но тогава решило да изпие няколко чаши бира. Явно погълнатият алкохол му дал кураж и сила, тъй като решил да настигне брат си, който пътувал със своето „Ауди А4“. Димитър настъпал газта на пежото си и явно решил да демонстрира шофьорските си възможности и мощността на колата. Тръгнал да изпреварва аудито, като се престроил в насрещната лента, при което надпреварата на двата автомобила погълнала вниманието на Димитър и той изобщо не реагирал на идващото насреща му жигули. Ударът бил неизбежен, а експертизите установили, че в момента на произшествието Димитър е карал пежото с почти 77 км/ч и с 0.78 промила алкохол. Със сигурност обаче преди челния сблъсък пежото е фучало с над 100 км/ч. Жигулито с пътници, които се връщали от бране на билки, едва се движило по инерция с около 20-30 км/ч. Инцидентът е станал на централната улица „Трети март“ в центъра на селото и за късмет други пострадали няма. Сигнал на спешния телефон 112 е подаден в 18.38 часа. Ударът е бил толкова тежък, че се наложило спасители да режат ламарините на руската кола, за да извадят пострадалите.
„Хората не са имали шанс да оцелеят, нито да реагират. Димитър е бил емоционално неустойчив, самонадеян и с намалена концентрация след изпития алкохол. Самочувствието и демонстрацията на неспазване на установения ред и правилата за движение по пътищата говорят за незачитане на чуждия живот“, пледира прокуратурата и поиска 21-годишното момче да бъде наказано с 10 години ефективна присъда, която заради пълните самопризнания да бъде намалена до 6 години и 7 месеца. Държавното обвинение предложи Димитър да бъде с отнета шофьорска книжка за 9 години и 7 месеца. Частните обвинители настояха за още по-тежко наказание, като подчертаха, че виновникът не е потърсил почернените роднини и не им е предложил никаква помощ, като определиха стореното от младия шофьор за „хулиганство на пътя, на което обществото става свидетел през ден“.
Двамата адвокати на Димитър не оспориха изключително тежкото произшествие, но докрай не се съгласиха, че самият той е обществено опасен и затова поискаха да бъде оправдан по обвинението, че случаят е особено тежък.
„Той е все още дете. По време на катастрофата е бил на 20 години и влиза в категорията „млади пълнолетни“. Димитър е безупречен и като личност, и като шофьор, тъй като преди удара няма нито едно погазване на Закона за движение по пътищата“, пледира защитата и подчерта, че неслучайно в някои държави пълнолетието настъпва на 21-годишна възраст. Адвокатите обърнаха внимание на добрите характеристики на младежа - че към момента на катастрофата е работел, сега е студент във филиала на Русенския университет в Разград, където учи Биотехнологии, както и че има чисто съдебно минало. За целта бе разпитан приятел на Димитър, който разказа, че момчето е добро и неконфликтно, а след произшествието се затворил в себе си, не общувал с хора заради голямата вина, която носел в себе си.
Самият Димитър заяви, че изказва съболезнования на близките на загиналите и съжалява за страданията, които им е причинил.
„Не съм искал така да се случи. Стана от невнимание. Млад съм, тепърва животът ми започва. Искам лека присъда. Това ще ми остане петно за цял живот“, промълви с още детски глас 21-годишният Димитър.
В крайна сметка състав на Русенския окръжен съд сметна, че случаят е особено тежък и присъди Димитър да изтърпи 6 години затвор при общ режим и да стои 9 години без право да шофира. Освен това той ще трябва да плати над 2100 лева разноски по делото. Двете коли, участвали в катастрофата - пежо и жигули, ще бъдат върнати на собствениците им, след като присъдата влезе в сила. Наказанието може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново. Най-вероятно наследниците на починалите двама мъже ще заведат отделно граждански искове за обезщетение.