Около двайсетина предимно възрастни и бедни хора търпеливо чакаха вчера пред вратата на общинската обществена трапезария да стане 12 ч, когато ще получат първия си топъл обяд за тази есен. Някои от тях знаят порядките, защото за втора година разчитат безплатната храна отново да им помогне да изкарат предстоящите студени дни, други идват за първи път и внимателно слушат по-опитните „колеги“.
В 12 вратата се отваря и отвътре лъхва примамливият аромат на вкусни гозби. Столовата е чиста и голяма, места има за всички. Пред гишетата на кухнята вече са наредени подносите с таратор, свинско със зеле и мляко с ориз. Служителки на социалното предприятие ги разнасят по масите и скоро в столовата се чува само тракането на приборите.
„Доволни сме от храната, която ни сервират. Обслужването е добро и условията ни харесват, през зимата е топло“, няколко жени отделят от времето си за хранене, за да споделят впечатленията си. Те са от групата, която за втора година разчита на топлия обяд, който Общината осигурява за изпадналите във финансов недоимък русенци. Това са основно възрастни, крайно бедни, самотно живеещи, хора с увреждания. А има и няколко души, които са на легло и на които храната се носи вкъщи.
От Фонд „Социална закрила“ на Министерството на труда и социалната политика се отпускат по 2 лева за дневен порцион от две ястия, но благодарение на доброто управление на финансовите средства тук нуждаещите се получават и десерт, обясни директорът на обществената трапезария Петко Костадинов. Той уточни, че това се постига, като се комбинират постна супа с месно ястие или обратното, за да се осигури и нещо сладко накрая. Днес например менюто включва супа от гъби, пържени кюфтета с гарнитура и плодове.
Заявления за ползване на социалната услуга през есенно-зимния период са подали 100 човека, колкото е и капацитетът на обществената трапезария. Всеки ден посетители се подписват на списъци, а ако пет дни одобрен кандидат не посети трапезарията и няма уважителна причина за това, отпада. А на опашката за топъл обяд като резерви чакат още 20-30 човека.
Трапезарията, която се намира в Средношколското общежитие, стартира дейността си вчера със средства от бюджета на МТСП чрез фонд „Социална закрила“. Пари са осигурени обаче само до края на годината. След това се очаква Европейската комисия да одобри предложената нова оперативна програма „Фонд за подпомагане на най-нуждаещите се лица“, която да осигури възможност обществените трапезарии да продължат да работят през цялата година.