Голямата награда от десетото издание на международния конкурс за екслибрис на библиотека „Любен Каравелов“ печели художничката Елеонора Гершанович от германския град Нюрнберг. Това обяви вчера председателят на журито проф.Божидар Йотов, който поздрави организаторите на конкурса. Не знам дали има по света друга институция с толкова богата колекция от малки графики, каза проф.Йотов. От началото на провеждането на състезанието през 2005 г. досега сбирката на РБ „Любен Каравелов“ вече е събрала 2066 еклибриса на над 600 автори от цял свят. Най-малката участничка е била 7-годишната Радина Шевченко от Самоков, а най-възрастният - 85-годишният чешки график Антонин Прсала.
Художникът Иван Токаджиев обяви наградата на библиотеката, която се дава тази година - това е французинът Патрик Обер и неговата работа „Без заглавие“. Призът на Ротари клуб Русе отива при Луиджи Касалино от Италия, а отличието на Зонта клуб Русе - при Флоренция Кошиняно от Аржентина. Поощрителни награди получават Цвета Петрова и Деница Иванова-Александрова от България, Кристоф Бак от Полша, Франциско Мартинез от Мексико, Ерхун Сенгюл от Турция и Петер Крупа от Словакия.
Поздравления и цветя директорът на библиотеката Теодора Евтимова получи от председателя на Общинския съвет Васил Пенчев. Накрая бе обявена и темата за следващото, 11-о издание на конкурса - тя ще бъде Ex Libris - Ex Hereditate, като бъдещите участници ще търсят образа на наследството в своите произведения.