Център за обучение на кадри, прохождащи в бизнеса, ще бъде изграден в село Червен. Идеята е на Бизнес центъра за подпомагане на малки и средни предприятия, който от години поставя основен акцент именно върху този род бизнес дейност, която навсякъде в белите държави крепи цялостното развитие на икономиката и просперитета.
Проектът за изграждане на сградата, която ще бъде подходяща за обучения, малки форуми, конферентни срещи и семинари, е дело на проектантски колектив с ръководител арх.Орлин Неделчев. Мястото, което е избрано, е в местността Селището в Червен, откъдето се открива приказна гледка към цялото село и дори се вижда и част от средновековната крепост.
В основната част на сградата ще бъдат разположени лекционни зали, помещения за кетъринг и кафе-паузи, както и специално помещение за релакс, обясни арх.Неделчев. Архитектурната разработка е предвидила в завършен вид сградата да отговаря на всички съвременни изисквания за подобен център - в това число да разполага и с топлинни колектори за топла вода, саниране, биологичен пречиствател за канализационна вода, посочва архитектът.
Вторият етаж ще представлява хотелска част с 14 стаи, където ще могат да бъдат настанявани участниците в провеждащите се форуми. По принцип идеята е центърът да поеме „един автобус хора“, казва арх.Неделчев. Освен това подпокривното пространство е проектирано така, че да представлява един чудесен хостел - стаи за по 5-6 души. Така освен обучителните функции, които са в основата на проекта на Бизнес центъра, сградата би могла да приема също туристи, ученици на „зелено училище“, групи младежи. Тук биха могли да отсядат също и археолозите и техните сътрудници, докато извършват поредния рейд от разкопки на старини, с които изобилства районът.
Една от посоките, в която се мисли, със сигурност ще предизвика специален интерес. Създателите на проекта виждат възможност в хостелните помещения през зимните месеци да могат да бъдат настанявани възрастни хора, които обикновено през лятото се чувстват добре в къщите си в селата, но студените сезони за тях са проблемни. Срещу определено заплащане възрастните мъже и жени ще могат да преживяват от късна есен до ранна пролет на топло, в обстановка на цивилизовани удобства. А заедно с това ще могат да ползват и минирехабилитационния център с екип от кинезитерапевти и малка къпалня, които ще бъдат изградени и ще действат целогодишно в комплекса.
Самият проект е създаден като пилотен по програма „Трансгранично сътрудничество“, обясни Катя Горанова, изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Бизнес центъра за подпомагане на малки и средни предприятия в Русе. Тя се надява в скоро време разработката да спечели финансиране, за да може идната година да започне изграждането на центъра, който със сигурност ще бъде полезен за различни групи в обществото.