Президентът Росен Плевнелиев идва в Русе за откриването на новия завод за автомобилни части на „Витте Аутомотив България“ в сряда. Официалната  церемония е насрочена за ранния следобед, като домакин на държавния глава ще бъде главният изпълнителен директор на компанията-майка Witte Automotive GmbH Райнер Гьолц.
По случай тържественото събитие е предвидена и среща „Инвестиционни стратегии и перспективи за Русе“, в която ще участват членовете на Борда на директорите на „Витте Аутомотив“, заместник-посланикът на Чешката република Ярослав Камак, директорът на Българската Агенция за инвестиции Светослав Младенов, както и представители на Министерството на икономиката и енергетиката, кмета на Русе Пламен Стоилов, представители на държавната и местната администрация, Русенския университет и бизнеса. Форумът ще се проведе между 11 и 12.30 часа в зала „Европа“ на Доходното здание.
„Витте аутомотив България“ стартира производството на заключващи системи за автомобили в Русе през май 2010 година с три машини и 6 работници в наета за целта производствена сграда. До края на 2013 г. броят на работещите във фирмата достигна 250 души, а оборотът надхвърли 28 млн. лева.
Поради положителните резултати, постигнати на първия етап на развитие, ръководството на „Витте груп“ взе решение да доразвие плановете за разширение на дейността в Русе чрез изграждане на нов завод за сглобяване на части. С тази цел в края на 2012 г. и началото на 2013 година фирмата закупи терен в Индустриалния парк с площ около 100 декара. Обявената инвестиция за първия етап бе за над 10 млн. евро до края на 2015 година, включваща административна и производствена част със застроена площ от около 11 500 кв.м плюс логистична инфраструктура. Сградата предоставя възможност за наемане на 600 работници и служители. Към месец юли заетите във фирмата са 320.