Защо чета - отговора на този въпрос търсиха вчера десетки деца и възрастни, които се събраха в двора на Дойче шуле. Там ученици от различни училища, родители, учители, интелектуалци се включиха в националната инициатива „Чети с мен“, обявена от Министерството на културата. Да подкрепи кампанията дойде и началникът на регионалния просветен инспекторат Димитър Райнов, който заедно с писатели, издатели, книжари направи своето признание в любов към четенето. Децата, които бяха донесли свои любими книжки, четоха, разменяха книги и получиха подаръци - много нови детски издания.
Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и ВН кафе-библиотека дадоха възможност на по-зрели ценители на книжнината да озвучат откъси от любими текстове. Водеща там беше поетесата Мира Душкова, преподавател в Русенския университет.
При голям ентусиазъм премина „голямото четене“ и в читалището в Ряхово, чийто салон отрано вчера бе изпълнен от ученици, родители, учители и жители на селото. Те опровергаха максимата „Четенето е занимание самотно“ и споделиха своите любими книги. Празникът завърши с почерпка и размяна на различни издания.