Дългоочакваният карнавален дух превзе Русе  и неговите жители в съботния ден. Дори дъждът, който упорито продължаваше да ръми сутринта, все пак склони да не разваля за втори път празника на русенци и макар и малко неохотно облаците над града започнаха да се разсейват.
Площадите и централните улици още в ранните часове следобед постепенно се изпълваха с маскирани и костюмирани деца и възрастни. Малки и големи Батмани, мишлета, принцеси, магьосници, феи, кукери, пчелички и пеперуди се включиха в забавата. Първи бяха най-малките, които още от около три следобед се скупчиха около своя любимец Бате Енчо, самият той облечен в традиционния си „владетелски костюм“ - със златно наметало и царска корона на главата. На площада пред Съдебната палата се разхождаше девойка на кокили, която заразяваше с танцови движения дори и тези, които не си бяха направили труда да си сложат маска. 
Кулминацията настъпи в 17 ч, когато пред централната сцена се събраха трите лъча карнавалиери, стичащи се от различни краища на града. Там кметът Пламен Стоилов посрещна краля и кралицата на карнавала - Мартин Филипов, Малък Мистър България 2010, и Ралица Ангелова, Малка Мис България 2013. Кметът поздрави стотиците русенци и връчи на Мартин ключа на града със заръката той да направи така, че русенци да бъдат щастливи през няколкото часа на неговото „господство“.
Програмата продължи на трите сцени пред Доходното здание, пред Съдебната палата и пред операта, където водещи бяха Бате Енчо в своето царско одеяние, Любомир Фърков, стегнат във фрак и цилиндър, и Димитър Туджаров-Шкумбата - с везана с българска бродерия риза. Русенските художници бяха приготвили специални пана на централния площад, на които професионалисти и любители рисуваха своите карнавални емоции. По-късно във веселието се включи и уличният театър Fireter със своя спектакъл „Топките“, а певците Ангел и Моисей вдигнаха градуса на настроението на младежите. Финала на маскираната забава поставиха лазерно шоу и празнична заря.