За първи път в България в Русе бе направена простатна емболизация по безкръвна и безболезнена процедура. Тя бе извършена в МБАЛ „Медика“ на трима пациенти от проф.д-р Никифор Рарес от Букурещ и доц.д-р Елисавета Вълчева от Националната кардиологична болница в София. Демонстрацията бе направена в рамките на третото издание на „Русенски ендоваскуларни дни“, чийто акцент бе върху урологичните заболявания. Във форума се включиха над 100 уролози, рентгенолози, съдови хирурзи, кардиолози, нефролози и общо практикуващи лекари от цялата страна.
Простатната емболизация се прилага на пациенти с доброкачествено разрастване на простата. Това заболяване е с висока честота при мъжете над 50 години, които имат проблеми с уринирането и се налага поставянето на катетър, което практически ги лишава от нормален живот, коментира доц. Елисавета Вълчева. Тя уточни, че в световен мащаб методът е все още малко познат и до момента е приложен на около 1000 души.
По време на форума бяха представени и ендоваскуларни методи за лечение на периферно-съдовата болест от проф.д-р Джанлука Ригатели от Венеция, който за четвърти път гостува на МБАЛ „Медика“.