Да наемем един дом и да го купим впоследствие - идеята може да се стори странна на мнозина. Такава обаче може да се окаже по-изгодна и за двете страни - продавач и купувач, твърдят експертите на агенцията за недвижими имоти „Сиана“.
Има много млади и не толкова млади хора, които мислят в перспектива. Те знаят, че рано или късно човек трябва да разполага със собствен дом. Емоционално решават да заживеят в ново жилище, но финансово не са готови за покупка на недвижим имот. Без значение дали проблемът е в липсата на спестявания, наличие на кредит или просто разхищение на наличните пари, понякога хората трябва да изчакват с решението си. Те трябва да поправят кредитното си досие или да спестят малко пари. Чак тогава могат да се обърнат към агенция за продажба на недвижими имоти. Споразумение да наемем един дом и да го купим впоследствие, може да спаси положението и за двете страни.
Точните условия при договаряне зависят от ситуацията, но като цяло искате да притежавате жилище. Другата страна иска да продаде имота си. Разбирате се за някакъв наем плюс вноска, която да се натрупва. Избирате период, в който да се изплати жилището, или дата, на която да внесете остатъка от пазарната стойност. Обикновено наемът е по-висок, и то с доста, но за сметка на това с всеки изминал месец, жилището става с една идея ваша собственост. Обикновено се договаря каква част да се изплаща под формата на вноски и твърда сума, която трябва да се изплати в края на споразумението.
Сделка от този тип осигурява на купувачите да се настанят в жилището и да го ползват, докато набавят необходимата сума, за да стане то тяхно пълно притежание. През това време могат да изчистят свои задължения, да заделят нужната сума или просто да поемат глътка въздух.
Продавачите на имоти пък приемат такива сделки или дори сами ги предлагат, ако техният имот се залежава на пазара и така или иначе не се продава. Ако нямате възможност да подобрите или да поддържате жилището, то постепенно губи стойност. В един момент, освен че не ви носи дивиденти, но и ви създава главоболия. Даване под наем и продажба впоследствие ви гарантира, освен че няма да се налага да инвестирате в имота, но и ще получите чиста сигурна сума за него.
Двете страни трябва да сключат договор, който да е проверен от адвокат. В договора се засягат няколко опорни точки, от които зависи успехът на начинанието. Трябва да пише периода, в който жилището ще е под наем, сумата на наема, както и каква част от нея се приспада от пазарната стойност на имота. Също така е хубаво да се спомене какво ще стане с тези средства, ако купувачите се откажат. Продавачът може да задържи част от тях и да върне останалите. Може да се опише всичко, с което са съгласни и двете страни. В договора трябва да пише кой ще плаща данъците и таксите на имота, както и застраховка, ако има такава. Нужно е да се впише и кой ще поеме сметките и ремонтите на жилището в този междинен период.
Трябва да прецените като наемател дали ви е по-изгодно да наемете жилище с по-малък наем и да спестявате, или да действате по гореспоменатите правила. Добре е споразумението със собственика да включва и решение какво да се прави при рязка промяна на цените на пазара. Възможно е последващата покупка да се договори по пазарната цена или за точната цифра. Ако се разберете за сумата и цените се покачат, вие ще сте в изгодна позиция. Но ако цените паднат, вие пак ще трябва да платите договорената сума.
Ако сте внимателни и проучите всичко както подобава, като купувач няма как да сгрешите. Като продавач също няма да имате проблеми, ако всичко е уредено правилно с документи. Най-добре е и двете страни да се допитат до специалисти, които ще им помогнат с изготвянето на офертата и договора.
Ако успеете да направите всичко по план, определено ще сте в по-добро финансово положение, без да натоварвате бюджета си. Ако сте продавач, така много лесно ще реализирате продажба на недвижим имот. Ще получавате наем като комисиона за услугата, периодични плащания по главницата, а след няколко години и твърда сума пари.