Те са от различни краища на света, но са харесали България толкова, че живеят тук. Някои ги е довела любовта, други са открили изгубената в родината им селска идилия, трети - нови професионални възможности. Всички те имат своите истории, които през годината разказаха пред „Утро“. И след като описахме делниците им, ги попитахме и за празниците им. И изобщо не е изненада, че те се оказаха симпатична смесица от донесени традиции и заварени обичаи.


 

Галина и Дейвид празнуват на село заради домашната атмосфера и уюта

Българските и шотландските традиции се преплитат успешно в отбелязването на Бъдни вечер, Коледа и Нова година в дома на Галина и Дейвид Бисет. Доказалите се специалисти в социалната сфера обичат да празнуват на село заради домашната атмосфера и уюта.
На трапезата, която споделят с роднини и приятели, винаги присъства коледна пуйка със сос от боровинки и традиционния коледен пудинг. Пуйката задължително е купена от селски производител, тъй като семейството държи да е хранена естествено и да е била свободна, а не затворена в клетки за угояване. Соса и коледния пудинг Галя купува от Англия по време на служебните си пътувания. На масата се слагат и специални кексчета и сладки питки. В родината на Дейвид вечерята винаги започва точно след края на речта на кралицата, която се излъчва във всички британски страни още от 1932 година. На 26 декември традицията повелява останките от коледната трапеза да се превърнат в сандвичи с неизяденото пуешко месо.
Посрещането на Новата година задължително е съпроводено с фойерверки, хоро и наздравица с шампанско, както и хапване на баница с късмети, а след това има уиски с бисквитки. Запазена марка на семейство Бисет е да веят българското и шотландското знаме и да бият барабани, докато обикалят на другия ден да сурвакат близки и роднини.

Семейство Питък се надява за празника да завали сняг в Дряновец

Семейство Питък се надява за празника да завали сняг в ДряновецСемейство Питък смени за поредна година суматохата в Англия около коледните празници и побърза да подготви зимното си приключение в любимия Дряновец. Саймън, Шарън и двете им къдрокоси дъщери Прешъс и Ейджъл имат само още едно желание, което да направи щастието им по празниците пълно - на Коледа да вали сняг.
На трапезата в празничната нощ семейството от Кент ще сложи пиле, тъй като в големите магазини Саймън и Шарън не успели да намерят традиционната пуйка. Прешъс и Ейнджъл пък предвидливо са дали инструкции на Дядо Коледа. Златокосите момичета са написали писмо с мечтаните подаръци и изрично са предупредили добрия старец да ги достави в къщата им в Дряновец.
„За празника сме подготвили традиционната елха и подаръци. Не ни трябва нищо друго, тъй като ние искаме да празнуваме като българи, защото просто така ни харесва“, разказва семейството от Кент. Саймън и Шарън намират коледните празници в България за много спокойни, което е в пълен контрапункт с пълното им комерсиализиране в Англия. Затова на Коледа избират България, за да могат да празнуват така, както когато самите те са били деца.


Михал е при близките си в Гданск, но за Нова година се връща в Русе

Михал е при близките си в Гданск, но за Нова година се връща в РусеКоледа, както и Великден, са свети празници за шефа на „Органика-България“ Михал Амбор. Затова полякът задължително пътува до Гданск, където ги посреща със семейството си, както повелява традицията. Виж, Нова година за него е по-скоро обикновено преливане от ден в ден и затова празничната еуфория на 31 декември му е непривична. Синеокият мъж е върл противник на възприетите норми и стереотипи и изпитва непоносимост от дежурните български оправдания от рода на „защото така се прави“. Затова той не робува на повечето традиции и обичаи, а жертви на неговия нестандартен дух са близките му, чиито рождени и имени дни често забравя.
От осем години, откакто Михал ръководи цеха за производство на дунапрен в Батишница, в последните часове на изтичащата година той е в България и служебните ангажименти и задачи вече се въртят в главата му. Най-често полякът посреща Нова година на площада пред Общината в Русе и слуша речта на кмета. Е, случвало се е да посреща Нова година и на пътя. Миналата година Михал осъзнал, че наближава 12 вечерта, а той е на бюрото си в Батишници. И решил, че е крайно време работният му ден да приключи и запалил колата към Русе.

През скайпа от Австралия с лекарите Ропай на празника е и дъщерята Лидия

През скайпа от Австралия с лекарите Ропай на празника е и дъщерята ЛидияОтминаващата 2013 г. много ни зарадва - дъщеря ни Ирина сви свое семейно гнездо, сега обзавеждат жилището и особената грижа към бъдещата детска стая ни кара да се надяваме, че следващата година ще ни донесе първо внуче, пожелават си лекарите Анна и Сергей Ропай. Тъй като двамата обичат поне веднъж годишно да пресекат границата и да заминат нанякъде, вече са поръчали билетите за майска разходка до Виена.
Рождественските празници ще посрещнат у дома, а на трапезата безконфликтно ще се смесят българската и руската кухня. В Краснодарския край, откъдето е родом Сергей, задължително на Коледа се правят зимни пирожки, чиято плънка е със зеле, картофи или месо, а пелмените са също неотменна част от празника. Всяко семейство си приготвя холодец - това е пача, която обаче никога не се консумира топла, както е при нас, пояснява съпругата д-р Анна Ропай и допълва, че холодецът се сервира с хрян и горчица.
На Бъдни вечер ще има постни български сармички, чушки, боб и питка, а за Коледа - каквото изберат по вкуса си, без особени изисквания от чия точно национална кухня ще е менюто. Заедно с тях, но през компютърния екран, ще е и дъщеря им Лидия, която работи и живее в Австралия.


Стивън и Вивиан Хънсъм заменят пуйката с агнешко и сьомга

Стивън и Вивиан Хънсъм заменят пуйката с агнешко и сьомгаТъй като никого не познаваме в Батишница, не очакваме специални гости за Коледа, но по стара английска традиция домът ни през всички тези празнични дни ще е отворен за хора, които се нуждаят от подслон и храна, обясни британeцът Стивън Хънсъм.
Повечето семейства във Великобритания правят на Коледа големи семейни вечери, на които се събират всички роднини. На масата задължително има печена пуйка, картофи, брюкселско зеле и пъщърнак за салата, а месото се залива със сос от френско грозде. Десертът също е ясен за британците - Коледен пудинг, богат на много плодове, който се сервира с бренди или сметана. Тъй като на Вивиан й харесва повече българското агнешко печено, ще сменим пуйката, а аз ще заложа на сьомга, обяснява Стивън като изключително прилежен домакин.
Изминаващата 2013 г. не била особено щастлива за семейството, тъй като точно на 24 май Вивиан си счупила крака и се наложила операция в болницата. Все още изпитва болки, затова надеждите ни за следващата година са тези страдания да изчезнат напълно, пожелават си двамата Хънсъм. През всички месеци на 2013 г. обаче Стивън откривал все повече приятели в България и сега започва работа по проект в Русе за превенция на опасността от наркотиците сред децата в училищата.

Коледното дръвче в дома на Усама Азам стои цял месец

Коледното дръвче в дома на Усама Азам стои цял месецСирийският майстор по карате Усама Азам ще посреща Коледа и Нова година в тесен кръг с двамата си сина Дани и Амар. Третият и най-голям, Дия, работи във Варна и няма да може да се присъедини към семейството. Усама е християнин, така че се придържа към много близки до българските традиции. Купил е елхата отдавна, веднага след Никулден, и коледното дръвче ще стои украсено в дома му около месец. Под него семейството нарежда и подаръците. Треньорът по карате обаче си признава, че не е много религиозен и открай време има за по-значим празник повече Нова година отколкото Коледа.
Понеже се е разделил с жена си отдавна, Усама поддържа домакинството сам, така че е и майстор-готвачът в семейството. За празниците той готви традиционното млехиги - ястие с кисело мляко, куркума и месо. На масата винаги присъства и ориз. На нея не липсват и обичайните за българите лакомства и баницата с късмети.