От тях се страхуват, но и ги обожават. Наричат ги как ли не, но и им се прекланят. За тях има много митове и повечето са верни. Те са Обществото на Исус или по-популярно казано - Ордена на йезуитите, на латински - Societas Iesu. Този легендарен орден е узаконен със специална була от папа Павел III на днешния ден през 1540 година, точно преди 474 лета.
Основател на това монашеско братство е Иниго Лойола
роден в семейството на дребен испански аристократ. Първоначално младият и темпераментен баск избира кариерата на професионален военен и кой знае, може би наистина е носел генералски жезъл в раницата си, но получена по време на сражение тежка рана го отказва принудително от военната служба и го приковава задълго на легло. Това е времето, когато Иниго започва да прониква все по-дълбоко и по-дълбоко в теологията, като особено силно е пленен от теорията за живота на Христос. Тогава, впрочем, следовникът е на 33 години - Христовата възраст, която през Средновековието е повече от зряла. Обучението започва от нулата, но силната вяра и неутолимата жажда да се посвети на Бога помагат на доскорошния офицер да изучи от нулата до съвършенството латинския език и теологичната казуистика. Тези занимания го отвеждат по-късно във френската столица Париж, където продължава обучението си по класически езици и теология.
Сближаването със Спасителя променя изцяло Лойола
Около него се формира група приятели и съмишленици, които създават собствена духовна задруга. Отначало никой не мисли организацията да е религиозна, но времената са смутни, промените са бързи и затова понякога решенията са неочаквани.
Разколът между католици и протестанти набира скорост, Реформацията пълзи из Западна Европа като разлято от счупена чаша червено вино по бяла покривка и Светият отец разбира, че някой трябва да спре ерозията сред католическото паство. В този критичен период като че ли Провидението му праща Лойола и неговите сподвижници. През 1538 година новопозналият Божията благодат бивш военен успява да получи аудиенция при папа Павел III. Разговорът остава тайна дори за най-близките обкръжения на двамата. Факт е обаче, че Павел III е дълбоко впечатлен и само две години по-късно Лойола, но вече с монашеското име Игнасио, получава право да има свой собствен духовен орден, а Обществото на Исус е провъзгласено за лична гвардия на папата. Каквото е и до днес.
Игнасио и водените от него йезуити
застават на пътя на Реформацията
разрастваща се с бързи темпове след 95-те тезиса на Мартин Лутер.
Ражда се Контрареформацията, чието лице и двигател са Игнасио Лойола и неговият орден, който си поставя за цел безкомпромисната защита на вярата и започва да търси влияние чрез проповеди, преподаване и благотворителност. Не на последно място и чрез обучаване на младежи от елита на Европа в ред добре организирани религиозни школи.
Така още с първите си стъпки Исусовата дружина, както още е известен орденът, показва кой ще бъде земният й култ - короната от науки. На особена почит са риториката и класическите езици, ревностно се следи за всяко ново откритие, но над всичко е поставено изучаването на казуистиката. Тя е основното оръжие на йезуитите, чийто вътрешен кодекс
допуска в името на  безкомпромисната служба на Бога и Светия отец да следват променен морал
който в специални случаи допуска лицемерие и лъжа (reservatio mentalis). Това е и причината йезуитщината да стане нарицателно за подлост, лукавство и дори нечестивост.
Да си йезуит не означава непременно да си обречен от люлката на Бога, това е съзнателен избор, а не наложено от друг задължение. Условията за влизане в ордена и днес са същите като преди пет века. Това най-добре може да се илюстрира чрез действащия папа Франциск, първият Свят отец йезуит, роден като Хорхе Марио Берголио, получил солидно образование и добре платена работа, която напуска заради расото, избрано на цели 33 години - точно като Игнасио Лойола.
Основополагащите принципи на Ордена на йезуитите са безкомпромисна дисциплина, пълна централизация и безпрекословно подчинение от младшите членове на старшите.
Генералът на ордена, наричан още Черен папа, разполага с абсолютна власт
Той обаче е подчинен на римския папа. И все пак най-важната характеристика се крие в разработената от тях морална система за вътрешна употреба, която наричат акомодативна (приспособителна). Така в зависимост от конкретните нужди, обстоятелства и интереси основните религиозни и нравствени норми могат да бъдат много широко тълкувани. Че орденът е едно огромно изключение личи и от възможността негови членове да водят светски живот, но при условие, че пазят в строга тайна принадлежността си към Исусовата дружина.
Всъщност следовниците на Лойола се радват на
редица привилегии, дарени им от Ватикана
Те са освободени от ред религиозни догми и носят отговорност единствено пред своя генерал. Така орденът създава здрава, но и същевременно гъвкава организация, която за кратко успява да се разпространи в много страни по света.
Понякога и самите папи са негодували срещу йезуитите, но те са прекалено силни, за да може някой реално да ги подчини. Това усещат на гърба си не един и двама авторитети, включително крале на велики държави в Европа.
Как за кратко време орденът добива тогава огромна сила?
Създаването му съвпада с великите географски открития, когато светът буквално се разширява пред очите на европейците. Обществото на Исус вижда шанс да завладее необятни и непокътнати територии и бързо се превръща в мисионерски орден за Новия свят. Йезуитите създават огромна мрежа от колежи и университети по света, която действа с успех и до днес.
Но
постепенно орденът се превръща в двете страни на една монета от двете страни на Атлантика
В Европа монарсите открито мразят йезуитите заради непокорството им, подчинението им само на ордена и безкомпромисната защита на Ватикана винаги и за всичко. Наред с това игнатианците излизат победители във всеки диспут заради овладяната до съвършенство казуистика и единственото оръжие на висшата аристокрация срещу тях остава внушението за добрите крале и благородници и лошите йезуити, които с вироглавството и лукавството си пречат на страната и народа. И точно
народът нарича членовете на Обществото на Исус йезуити
Това става в Германия през 1540 година, където орденът се бори с Реформацията и даденото му име постепенно е натоварено с презрение.
През 1767 година йезуитите са изгонени от Испания и са извън закона до 1814 година, когато папа Пий VII възстановява правата на ордена.
118 години по-късно, през 1932-а, орденът отново е разпуснат в Испания след преминаването му на страната на Франко в Гражданската война. Тогава световната левица го обявява са крайно реакционна организация, която носи отговорност за смъртта на стотици испанци и интербригадисти.
В края на XIX век Бисмарк ги натирва от Германия и те намират убежище чак в Америка.
Но в Новия свят коренното население харесва и брани  монасите, които са построили училища и болници, грижат се за бедните, болните и онеправданите и подкрепят борбата на народите в Латинска Америка за самоопределение.
Духовната твърдост на йезуитите и подчинението на най-висшия ръководител, признат от тях - папата, се постига чрез специални упражнения. Те са въведени от Игнасио Лойола през 1540 година и са валидни и до днес.
През първата година от обучението си в ордена
всеки нов прекарва 30 дни в абсолютно мълчание
Той е отделен от останалите, отдаден на медитация и непрекъсната молитва. После това духовно упражнение се повтаря още няколко пъти до края на земния му път. Обяснението е, че така по-лесно монахът открива Бога и душата му се свързва с него. Според йезуитите Господ не е далечен, а е въплътен в човешката същност на Исус от Назарет и затова присъства във всичко земно.
Днес начело на най-известния духовен орден в света стои Преподобния генерал Адолфо Николас. Роденият през 1936 година испанец има богат опит като проповедник в Югоизточна Азия и Австралия. Войнството наброява близо 19 000 вярващи, присъстващи организирано в 91 района на света. Отговарят за 200 университета, 700 колежа и хиляди социални дейности в 127 страни в света. И за пръв път в историята служат не просто на папата, а на един от тях - Светия отец Франциск.
* На латински - Обществото на Исус
По материали от интернет