Русенският клуб по кану-каяк „Локомотив“ ще изпрати годината с пореден любопитен трансферен ход. След като „железничарите“ си върнаха през сезона много талантливия каякар Кристиян Душев, те ще уредят състезателните права и на сестра му Олимпия.
Олимпия е в девическа възраст, но вече може да се похвали с твърде прилични международни успехи. Подобно на брат си, който също се състезаваше за известен период за Сърбия, тя стана шеста на европейското първенство на двойка каяк с Ана Половина. После пък участва на младежкото световно първенство в Канада, където завърши първа във финал „Б“ при едноместните лодки. Точно на този шампионат Кристиян пък стана вицешампион в старта на 200 метра, като до златния медал го разделиха само две стотни от секундата. Както каза тогава пред „Утро“ треньорът в „Локо“ Евгени Недев, титлата му избяга „на една боя разстояние“.
Освен че ще дърпа веслата за русенския клуб, Олимпия ще възстанови правата си и като състезател на българския национален отбор.
А за амбициите на брат и сестра Душеви говори фактът, че те ще заминат на лагер в Италия от 10 януари до края на март.
Иначе става реч за уникално „гребно“ семейство. Бащата на Кристиян и Олимпия, олимпийският медалист Адриян Душев, е женен от няколко години за олимпийската шампионка Наташа Янич и вече има дете от унгарката със сръбска кръв.
Майката Огняна Петрова, бивша Душева, пък бе една от най-добрите български националки. След края на състезателната си кариера тя работи като селекционер на национални отбори в няколко държави.  Днес и утре са последните за тази година спектакли в Кукления театър. В събота от 11 ч и в неделя от 11 и от 12 ч малките зрители ще видят представлението „Коледна приказка“, на финала на което ще се появи и самият белобрад старец с червените одежди. Родителите, които искат техните деца да получат подаръците си лично от приказния гост, трябва да се погрижат за това, като оставят надписаните пакети в Кукления театър преди спектакъла.
Следващото куклено представление ще бъде на 12 януари, когато децата могат да видят „Голямото пътешествие на малкото крокодилче“.