По повод на Световния ден на сърцето от 29 септември до 10 октомври кардиолозите на лебечни заведения „Медика“ ще преглеждат безплатно пациенти, които имат сърдечни проблеми или притеснения. Предварително записване се прави на телефоните 082/887363 за „Медика Кор“ и 082/830230 за МБАЛ „Медика“.
Световният ден на сърцето, 29 септември, за първи път се отбелязва през 2000 г. по инициатива на Световната кардиологична асоциация. Целта е да се информират хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят /над 17 милиона живота годишно/ и начините за превенция. Тази година той преминава под мотото „Един свят - Един дом - Едно сърце“.
Сърдечните заболявания не се съобразяват с расата, цвета на кожата или пола. Всяка година сърдечно-съдовите болести причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята. Този процент може да бъде намален с няколко елементарни стъпки, които всеки трябва да предприеме в семейната среда.
За да се радвате на по-дълъг и по-приятен живот, е необходимо да предприемете само няколко стъпки:
Спрете тютюнопушенето - за да подобрите вашето лично сърдечно състояние и това на децата или хората, с които живеете.
Погрижете се вкъщи винаги да има здравословна храна - започнете деня с плодове, пригответе си обяд от вкъщи, за да избегнете изкушението на нездравословните опции около училището или офиса, към вечерята поднесете поне по 2-3 зеленчука на човек.
Бъдете активни - намалете стоенето пред телевизора до най-много 2 часа дневно, организирайте семейни игри, забавления и спорт на открито /карайте велосипеди, разхождайте се в планината/, когато е възможно, ходете пеш или с велосипед до работното място или училището.
Консултирайте се със специалист - посещавайте редовно лекар, който да измерва кръвното ви налягане, холестерола, нивата на глюкоза и индекса на телесната маса. След като веднъж се запознаете с показателите, ще можете да изготвите програма за подобряване на сърдечното си състояние.
Над 70% от всички кардиологични спешни случаи се проявяват в домашна обстановка в присъствието на член от семейството, който би могъл да окаже помощ.
Симптомите, които издават сърдечна недостатъчност или сърдечен удар, са:
Дискомфорт в гръдната област, усещане за силно притискане и болка в централната част на гърдите между гърдите или зад гръдната кост.
Дискомфорт и/или болка, която се разпростира до други горни части на тялото - ръцете, гърба, врата, челюстта или стомаха.
Затруднено дишане и дискомфорт в гръдната област.