Задържаният през пролетта на 2011 година в панамския затвор „Ла Хоя“ заради открит на борда на командвания от него кораб 168 килограма кокаин капитан Светлозар Собаджиев се надява на коледно чудо. След дълго протакане и мощна национална и международна кампания в негова защита съдът в Панама най-после насрочи заседание по случая.
Колеги на родения в Русе моряк доказаха, че той е невинен за трафика на наркотика и е натопен от помощника си и част от екипажа, които били недоволни от изискванията на кап.Собаджиев на борда да има ред и дисциплина.
На процеса във втория по големина панамски град Колон присъстваха дъщерята на арестанта Лора Собаджиева, българският консул в Мексико Емил Самарджиев, почетният консул на страната ни в Панама Клаудия Лисичкова де Мичев и тежката артилерия в морския бизнес - председателят на CESMA /Европейска конфедерация на асоциациите на морските капитани/ кап. Фредерик ван Вайнен.
„Всички тук разбират, че става въпрос за прецедент. Беше голямо напрежение, но защитата се представи изключително добре. Пледоарията на адвоката на баща ми продължи 2 часа и съдът бе изключително респектиран“, каза пред сайта maritime.bg Лора Собаджиева, която е юрист.
Наред с многото факти в полза на невинността на българския капитан за отбелязване е и неявяването на нито един от призованите да свидетелстват членове на екипажа му - тези, заради чиито съшити с бели конци показания кап.Собаджиев близо три години гние в затвор наред с убийци и наркотрафиканти.
„Баща ми е добре. В съдебната зала влезе с униформата си. Надявам се този ад за него да свърши! Всичко това се случи благодарение на адекватната намеса на Министерството на външните работи в лицето на нашите консули. Искам дебело да подчертая, че ако не беше тяхната подкрепа, най-вероятно делото щеше да бъде отложено“, посочи още Лора Собаджиева.
Срокът за произнасяне на съда е 30 дни, но е възможно присъдата да бъде четена съвсем скоро, дори преди Коледа. Очакванията са капитанът да бъде освободен и да се върне у дома.