Девет дни ще продължи литературният фестивал „Русе“, който за седми път организират от международно дружество „Елиас Канети“. От 1 до 9 октомври ценителите на писаното слово и любителите на нетрадиционните модерни похвати, които вкарват традиционната литература в неочакван синтез с други изкуства, ще имат възможност да се докоснат до съвременните измерения на събитието. Литературният фестивал събира различни по нагласи и стилове творчески личности от България, Австрия, Чехия, Италия, Полша, Германия, обясняват от „Канети“. Литературни четения, пърформанси, дискусии, лекции, уъркшопи - всеки ще може да намери своето изискано приключение в рамките на фестивала.
Фестът започва на 1 октомври в 11 ч с изложбата „Liberatura - друго измерение на литературата“ на поляците Зенон Файфер и Катажина Базарник в библиотека „Любен Каравелов“. Същия ден от 17.30 ч в Дом Канети свои текстове ще чете 29-годишният чешки писател Марек Шинделка, автор на романа „Chyba“, който е издаден и като комикс. Ден по-късно в същия час и на същото място Микул Дежун ще представи своя роман „Бетон“.
На 3 октомври от 13 ч изкушените от литературата ще се включат в уъркшопа на преподавателката в университета в Хайделберг Анастасия Новикова „Филмиране на поезия“. От 18 ч в Дом Канети ще бъде показан филмът „Поема - Стъпих във въздуха и той ме понесе“ (2003) - пътуване в света на поезията и въображението с участието на актьори като Юрген Фогел, Клаус Мария Брандауер и Давид Бенет, които пресъздават стихове на Ингеборг Бахман, Хайнер Мюлер и Хайнрих Хайне.
На следващия ден от 17.30 ч пак в Дом Канети ще бъде представен колективният роман „Тимира. Роман мулат“, а от 19 ч ще бъде прожектиран документалният филм за република Саха в Якутия „Bear Islands“ на чешкия режисьор Мартин Ришави.
Уъркшоп за деца „Пипи Дългото чорапче“ ще забавлява най-малките русенци на 5 октомври от 12 ч в Дом Канети. Вечерта в 17.30 ч следва литературно четене с Ангел Игов, а Кинга Тот, художничка и писателка от Унгария, ще представи свой звуково-поетичен пърформанс. На следващия ден от 17.30 ч са лекциите „Комунизъм за продан: животът преди 1989 в романите на български писатели имигранти“ на проф.Милена Кирова и „Съвременна българска литература: медии, критика, общество“ на д-р Борис Минков.
Как изглеждат „Думите като стая“ ще покажат на 6 октомври от 19 ч в Дом Канети художникът Петко Танчев и поетесата Катерина Георгиева. Визуално-поетичната вечер търси връзката между дигиталното и текста като възможни партньори в художественото въздействие. За 7 октомври са предвидени четения на австрийския писател Робърт Шиндел и Борис Минков, а за 8-и - представяне на издателство „Елиас Канети“ в книжарница „Хеликон“. Вечерта от 20 ч Дом Канети ще се превърне в сцена за концерта на групата Help me Jones.
Финалът на литературния фестивал ще постави уъркшопът Liberatura - той започва в библиотеката в 15 ч, а в 18 ч ще бъдат представени резултатите и ще бъде закрита празничната декада.