В началото на следващата година очакваме да започнем преговори с много голям инвеститор от автомобилната индустрия за построяване на завод в Русе, съобщи кметът Пламен Стоилов.
В основата на този интерес е новата инвестиция на „Витте аутомотив“, в която ще бъдат разкрити нови 500 работни места.
Привличането на нови инвестиции е приоритет на Общината, защото възраждането на Русе изисква силна бизнес среда. Това обаче няма как да се случи, без да променим инфраструктурата в града, заяви Стоилов на пресконференция, на която заедно с екипа си отчете изминалата година.        
Лошото е, че в Индустриалния парк още преди години са продадени 8 парцела, но върху тях нищо не се случва, отбеляза кметът. И съобщи, че те със сигурност ще останат още дълго време празни, защото Общината няма юридически основания да промени ситуацията. Истината е, че собствениците им са готови да развалят договорите си, но ние нямаме интерес от това, защото те така са сключени, че ще трябва да им върнем парите, коментира Стоилов. Той обаче съобщи, че в парка има 2 свободни терена, за които ще се търсят купувачи, но не спекуланти, а фирми с желание да изградят фабрики.
Според кмета 2013-а е била много трудна, но независимо от това е категоричен, че всичко планирано е изпълнено. Като най-важен акцент бе посочено, че са спечелени 43 проекта за 190 млн. лева, които ще бъдат усвоени до 2015 година.
Стоилов определи 2014-а като годината на видимата промяна, защото тогава ще започнат да се изпълняват големите инфраструктурни проекти, които ще променят облика на Русе.
При добро време още в средата на януари ще стартира реконструкцията на бул. „Тутракан“, а през септември тя трябва да бъде завършена.
В началото на следващата година се очаква да стартира и строежът на пробива „Кауфланд“. Днес /петък - б.р./ е последният срок за оспорване на поръчката и понеже до момента няма жалба, се надявам на „зелена улица“, каза кметът.
За другия голям пътен проект - реконструкцията на кръговото до полицията - в момента текат процедури в Комисията за защита на конкуренцията, но до март се очаква те да приключат. Веднага след това ще започне строителството. По същото време ще тръгне и обновлението на ул. „Александровска“ по „Зелена и достъпна градска среда“. 
Пламен Стоилов посочи още един положителен факт, постигнат благодарение на усилията на русенските депутати и на областния управител - осигурените 6 млн. лева в бюджета на НКЖИ за „тапата“ на жп моста по пътя за Силистра. Като тяхна заслуга той отбеляза и парите за Спортната зала. Едно такова съоръжение със сигурност ще дръпне Русе напред, смята кметът. И даде за пример възстановения международен турнир по спортни танци. Заради него само за 2 дена в града дошли над 2000 румънци.
Както се вижда, когато усилията на всички са обединени от една кауза, без значение на партийната принадлежност, нещата се случват, коментира кметът. Той изрази надежда, че с подкрепата на управляващите скоро ще има положителни новини и за пътя Русе-Велико Търново.
Стоилов коментира обаче, че това, което не е свършено за 30 години, няма как да бъде наваксано само за 2 години. Той изрази опасения, че промените в управлението на оперативните програми може да доведе до забавяне на изпълнението на проектите през следващия програмен период. А тогава Общината е планирала редица важни проекти, които да стимулират развитието на Русе. Сред тях е и създаването на високотехнологичен парк, чрез който в града ще влиза не само по-голяма добавена стойност, но и ще бъдат задържани младите хора с добро образование.
В заключение кметът Пламен Стоилов заяви, че е крайно време кривата в развитието на Русе да стане възходяща и всички заедно трябва да работят за това.

Прокуратурата проверява чиста ли е продажбата на Трета поликлиника

Как е взето решението за приватизация на бившата Трета поликлиника и какви са частните договорни отношения с наемателите проверява прокуратурата по сигнал на граждани, съобщи кметът Пламен Стоилов. Той обаче беше категоричен, че проверката не го притеснява, защото така ще се види, че там всичко е законно и прозрачно.
Кметът заяви надежда, че когато през юли 2014 година процедурата за продажба на здравното заведение бъде открита, към него да има интерес, защото Русе има остра нужда от елитна болница и от конкуренция на медицинските услуги.
Според последните промени в Закона за приватизацията приходите от продажбата на бившата поликлиника ще могат да се ползват не само за болнични заведения, но и за капиталови разходи. Пламен Стоилов обаче заяви, че ще спази обещанието си и голяма част от парите, които ще получи Общината от продажбата на Трета поликлиника, ще бъдат насочени към общинските здравни заведения за закупуване на апаратура и повишаване на качеството на медицинското обслужване. Сумата, на която е оценен имотът, е 2.2 милиона лева.