Складовете за въглища на „Топлофикация Русе“ са почти празни и има опасност да остане без гориво преди зимния сезон, ако плащанията от НЕК продължават да се бавят. Това споделиха вчера недоволни служители от дружеството, чиито заплати закъсняват и по тази причина за втори пореден ден излязоха на протест. Шествието от стотина човека със знамена на двата синдиката КНСБ и „Подкрепа“ мина бавно по кръговото пред Дунав мост, като за няколко минути затрудни движението. Опит за блокада на пътя обаче не беше направен.
Общите задължения на НЕК към „Топлофикация Русе“ са 22 млн. лева, а не 12 млн. лева, както бе посочено в първия ден на протеста, уточни председателят на КНСБ в дружеството Ангел Ставрев. Заместникът му Любомир Керимов съобщи, че в складовете има едва около 500 тона въглища, които биха стигнали за ден и половина в студен зимен ден с температури -20 градуса. Проблемът се решава ден за ден, посочи той.
Протестът не е политически и няма връзка с наближаващите избори, излизаме сега, защото сега останахме без заплати, каза Тодор Дечев, председател на КТ „Подкрепа“ в „Топлофикация“.
Проблемът не е само при нас, НЕК бави плащанията и към други топлофикации, посочиха протестиращите. Според тях имало и такива, които получават парите си веднага.

„Топлината е наша работа“

Предложението „Топлината е наша работа“ с автор Димитър Акъллиев спечели първото място в конкурса за рекламен слоган, който „Топлофикация Русе“ обяви по случай 50-годишнината на дружеството. На второ място бе класиран слоганът „Топлина, уют, доверие!“ с автор Павел Недков, а на трето - „Ние превръщаме енергията в уют!“ на Мирослав Ангелов.