Три лъча ще поведат карнавалното шествие в събота следобед, когато ще се проведе традиционният празник на маските и забавленията. Тази година традицията беше нарушена и карнавалът, който се прави на Еньовден, бе отложен заради обявения национален траур след разрушителните наводнения във Варна, Добрич и Велико Търново.
Лъчовете ще тръгнат към четири и половина следобед - от Вазата, от аптека „Николови“ /детски лъч/ и от брега на Дунава. От реката ще пристигне и Царят на карнавала, който ще доплава с корабче. След като шествията се срещнат на площада пред Съдебната палата и след приветствието от кмета Пламен Стоилов, Царят ще получи ключа на Русе и веселието ще започне. Всъщност, началото ще бъде дадено още в 15.30, тогава пред Доходното здание популярният актьор и водещ на детски шоу програми Бате Енчо ще очаква най-малките русенци - да се запознаят, да си побъбрят и да се снимат заедно.
Три ще бъдат и сцените, на които ще се разгърне карнавалното приключение. Пред Доходното ще се забавляват децата с Бате Енчо, на площада пред Общината по-големите ще се радват на смешките на Димитър Туджаров-Шкумбата, а пред Съдебната палата ще бъде фолклорната сцена, където реда на изявите ще определя актьорът Любомир Фърков.
Досега са се записали за участие 537 души, каза директорът на Младежкия дом Мариан Савов, който тази година е натоварен със задачата да организира карнавала. Той съобщи и имената на най-“зрелите“ участници - това са 80-годишните Ангелина Петкова и Димитър Георгиев, които ще изпеят песните „Канят ме, мамо“ и „Внимавай кога се жениш“. Най-мъничките костюмирани артисти пък ще бъдат две бебета-близначета, които още не са навършили годинка, издаде Савов.
Много конкурси, състезания, колоритни атракции са предвидени в програмата. Наградният фонд за най-сполучливи маски и костюми възлиза на 3000 лева. В своеобразна кулминация се очаква да се превърне спектакълът „Топките“ на гостуващия уличен театър Fireter - той ще бъде представен в 19.20 ч на площада пред Съдебната палата. Малко след това ще започне концертът на любимците на младежта Ангел и Мойсей, а от 20.15 е началото на лазерно шоу и дискотека, които ще завършат със заря.
Това е 13-ото издание на русенския карнавал и за първи път той се организира изцяло от Община Русе, каза директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Ирена Петрова. Независимо че отпаднахме от състезанието за Европейска столица на културата, ние едно към едно си изпълняваме нашата програма, посочи кметът Стоилов. И добави: „За нас е важна оценката, която дават хората на това, което организираме - а когато няколко хиляди човека са се събрали на площада и се забавляват, значи, правим точно каквото трябва“.