Четиридневни протести започнаха вчера работещите в „Топлофикация Русе“. До петък включително енергетиците предвиждат шествия по бул.“България“ в посока Дунав мост, като не се изключва да се стигне и до затваряне на най-важния път за Европа, ползван от хиляди български и чуждестранни автомобили всеки ден.
Десетки служители преминаха вчера с развети знамена от ТЕЦ „Русе“ до Дунав мост с искания за запазване на работните места в дружеството и в сектор „Енергетика“, редовно получаване на работните заплати, нова ценова политика на ДКЕВР с реални цени на тока, преустановяване ограниченията от страна на НЕК в графиците за производство и редовно и своевременно разплащане от страна на държавната електрическа компания към производителите.
Недоволството на работниците е предизвикано от закъсняващите им този месец заплати. Те обаче бяха категорични, че вина за това има не ръководството на дружеството, а Националната електрическа компания, която вече 4 месеца бави плащанията към „Топлофикация Русе“. Според синдикалните лидери Ангел Ставрев и Тодор Бечев става въпрос за сума от 12 млн. лева. Протестиращите обясниха, че искат да привлекат вниманието на правителството към проблема, тъй като Русе не е единичен случай. „Не знаем дали ще има пари за въглища, тъй като тях никой не ни ги дава на вересия. Складовете са почти празни и отоплителният сезон не е гарантиран. А зимата вече чука на вратата“, казаха те.
НЕК е основен клиент на „Топлофикация Русе“, а в летните месеци 90% от приходите на предприятието идват от продажбата на електроенергия. По закон тя се изкупува от националната компания. Която обаче няма пари, НЕК бави плащанията като едновременно налага такива ограничения в графиците за производство, които са на практика неизпълними, обясниха специалисти на дружеството.
Днес русенските енергетици отново ще излязат на протест в 11.30 часа.