С над 2000 нови студенти започна новата учебна година Русенският университет, като 33-ма от тях са приети с пълен отличен. Това каза зам. ректорът проф.Михаил Илиев по време на тържественото откриване на учебната година и даде думата на бъдещата медицинска сестра Биляна Великова и колегата й от Транспортния факултет Петър Павлов.
Първокурсниците препълниха голямата зала на „Канев Център“, а да поднесат своите поздрави и благопожелания дойдоха Генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко, вицеконсулът Марина Сергунина, кметът Пламен Стоилов, зам. областният управител Валентин Колев, председателят на Общинския съвет Васил Пенчев и  Русенският митрополит Наум, който за първи път бе гост на Русенския университет от встъпването си в длъжност. При откриването на учебната година в богословските факултети всички отправят молитва към Бога да подкрепи усилията им в усвояването на знанието, затова нека  тази молитва да бъде в душите на всички в залата, каза митрополитът и благослови началото на занятията.
Зам.-ректорът по научното и кадрово развитие, проф. Ангел Смрикаров съобщи, че през изтеклата академична година 80 преподаватели са придобили нови научни степени и академични длъжности, като сред тях има и шестима нови професори.