Сирийските бежанци измислят все по-нови схеми за нелегално преминаване на границата. Изобретателността им стигна дотам, че двама опитаха да минат през Дунав мост, качени на осите на ремарке към турски камион, без водачът да е разбрал за тяхното присъствие. Случаят със заловените братя близнаци бе разкрит на моста на 14 септември. Още на следващия ден на другия край на България, на Дунав мост 2, пак двама сирийци бяха заловени също на осите на ремарке на турски камион в опит да минат нелегално в Румънско.
Други 14 сирийци пък бяха открити на 10 септември, укрити в чугунени камбани, които бяха превозвани с камион от Турция за Германия. Скривалищата им бяха подбрани изключително предвидливо, тъй като лъчите на митническия скенер се неутрализират от чугуна. За техен малшанс обаче газ анализаторът на граничните служители на два пъти показа, че в каросерията има повече от нормалното количество въглероден двуокис. Това наложи щателна проверка, платнището бе махнато и сирийците свалени от каросерията.
Друг начин, който бежанците пробват за нелегално минаване на границата, е през блатата под Дунав мост. Три такива опита бяха разкрити от русенския граничен пост. Граничари осуетиха намеренията и на двама сирийци, които на 16 септември опитаха да отидат в Румънско с лодка.
Общо 275 нелегални бегълци са заловени в Русе на границата с Румъния от началото на годината досега, сочи статистиката на Регионална дирекция „Гранична полиция“. 225 от тях са сирийци. Пикът на нелегалните опити за минаване на границата бе през август, когато на Дунав мост беха задържани 116 сирийци. Те бяха спипани укрити в общо четири камиона, като най-голямата група бе от 36 сирийски бежанци, намерени да висят по огромна машина за ремонт на пътища.
193 от общата бройка са заловени на Дунав мост, 42 са използвали фалшиви документи за самоличност, 20 са задържани във водите на Дунав. 38 от заловените са подали документи за бежанци.