„Не потегляйте без да сте поставили предпазния си колан“ е мотото на кампания в Германия през 1974 година, целяща да убеди водачите да използват предпазните си колани. Две години по-късно коланите и поставянето им стават задължителни, а през 1984 са въведени и глоби в случай, че те не се използват. Opel оборудва стандартно всичките си модели с предпазни колани от 1973 година, а през следващата година представя своята визия за технологиите за безопасност на бъдещето. С така нареченият Opel Safety Vehicle, близък до серийно производство изследователски автомобил базиран на Kadett C, е осъществен челен удар със скорост 40 мили в час (приблизително 65 км/ч) и така е поставено началото на разработването на бъдещите системи за безопасност. Именно скоростта, при която е осъществен ударът, дава името на въпросния Kadett: OSV 40. Актуалният Opel Astra демонстрира еволюцията започнала в тези пионерни години. Компактният автомобил въплъщава развитието в четири десетилетия развойна работа и предлага изключителна безопасност за пътниците и авангардни системи за асистенция на водача.

OSV 40 – Opel Safety Vehicle подложен на удар със скорост от 40 мили в час

Точно преди 40 години компанията базирана в Рюселхайм демонстрира идеята си за безопасен компактен автомобил на втората Международна техническа конференция проведена в Лондон за подобряване на сигурността на автомобилите. Инженерите получават един Kadett C, представен предишната година и възможността да работят върху него без да ограничават въображението си, когато става дума за безопасност. Освен това те получават и правото да изберат сами име на проекта и решават то да бъде OSV или Opel Safety Vehicle. Числото 40 обозначава скоростта на фронтален удар (в мили в час), която OSV 40 е конструиран да издържи. Независимо от интегрираните системи за подобряване на безопасността, автомобилът не трябва да тежи повече от 1,000 килограма. 

Енергията на удара се абсорбира от полиуретанова пяна

Първото нещо, което наблюдателят забелязва, е колко обемни са броните на изследователския модел в сравнение с тези на модерните автомобили. При OSV 40 те са запълнени с полиуретанова пяна, осигуряваща им увеличени абсорбиращи възможности. Пълни с пяна странични опорни елементи се пречупват по контролиран начин при скорости на съприкосновение над осем километра в час в предната част. Структурата, изпълнена с пяна, поглъща достатъчно енергия така, че фронтални удари под тази скорост водят до минимална деформация. По този начин е създадена „самолекуващата“ се броня. Инженерите запълват и кухините на праговете и вратите с полиуретанова пяна, за да създадат увеличени резерви по отношение на безопасността при страничен удар. Релсите на покрива са усилени, а опорите за гърба на седалките са фиксирани към покрива с помощта на конструкция с колани. Въпреки че настройката на седалките си остава като възможност, по този начин значително се увеличава стабилността на отделението за пътници. Освен това предното ламинирано стъкло е залепено директно към каросерията – също в името на подобряване на здравината на каросерията.

Интериорът също отразява насочеността към безопасността

В автомобила, всички повърхности, с които пътниците биха могли да имат контакт в случай на инцидент са облицовани с двусантиметров слой от полиуретанова пяна. Кормилното управление е оборудвано с допълнителен елемент разположен под ъгъл в долната част на колонката.

Безопасността е главно действащо лице и когато става дума за контролните уреди на OSV-40. Централна предупредителна система, дело на Hella, контролира единайсет функции и показва потенциални грешки, които се обозначават със съответните предупредителни светлини. Четири допълнителни светлини зад задното стъкло сигнализират за аварийно спиране и се дублират като аварийни мигачи. Благодарение на високата си позиция те лесно могат да бъдат забелязани от следващите водачи. Разделено огледало за обратно виждане осигурява перфектен обзор, като долната част намалява „мъртвата зона“ на видимост до минимум.

Предните седалки са разширени, за да се създаде цялостно ограничение на задната част. Страничните опори, особено в зоната на раменете, предотвратяват възможността водачът и пътникът до него да се ударят един в друг в случай на страничен сблъсък. Ограничените по площ опори за глава на предните седалки гарантират добър обзор на водача към задната част. Конструкцията за защита на главите на пътниците в задната част с колани също осигуряват безопасност и добър обзор. И четирите седалки на OSV 40 са оборудвани с триточкови колани, като тези отпред дори разполагат с автоматична система за опъване.

Всички краш тестове преминати с отличие

OSV 40 успява да отговори на всички предявени изисквания след краш тестовете: и четирите врати могат да бъдат отворени без помощта на инструменти след фронтален удар с 40 мили в час в солиден обект. Предната част на автомобила поема енергията изключително добре, при което се свива с 50 см. OSV 40 се представя също толкова впечатляващо и при фронтален удар в пилон с 50 км/ч, при удар отзад, страничен удар и тест за преобръщане с 48 км/ч.

Opel Astra: високотехнологични системи за безопасност

Новият представител на Opel в компактния клас показва с каква динамика се развиват разработките, започнали през 1974 година. В допълнение към структурната здравина, което може да се очаква, Opel Astra предлага широка гама от системи за пасивна безопасност и множество ултрамодерни системи за асистенция на водача, които подобряват значително безопасността – неговата и тази на пътниците.

Второто поколение на предната камера Opel Eye е основа за системите за асистенция. Инженерите оптимизират функциите на системата за предупреждение за напускане на лентата Lane Departure Warning и системата за разпознаване на знаците Traffic Sign Recognition. Камерата обработва изображения с различни нива на яркост и може дори да разпознае динамични LED светлини. Допълнителна помощна система, функционираща в съчетание с предната камера Opel Eye, е индикаторът за дистанцията. Той показва разстоянието до движещия се отпред автомобил (в секунди).

Адаптивният темпомат поддържа разстоянието до движещият се отпред автомобил

Безопасността се повишава и благодарение на базирания на радар адаптивен темпомат (Adaptive Cruise Control, ACC), който помага на водача да поддържа избраната скорост на автомобила, като същевременно с това поддържа и предварително установена дистанция до движещия се отпред автомобил. В допълнение към скоростта водачът може да избере и желания „прозорец“ до предния автомобил – с три налични възможности: далечно, средно и близо. При активирането на ACC радарът постоянно следи и проверява разстоянието в диапазон от 150 метра отпред; избраната дистанция до най-близкото превозно средство в същата лента се показва на централния екран на дисплея.

Ако при наличие на критична ситуация водачът не реагира на звуковите и визуалните предупреждения чрез прилагане на спирачно усилие и системата установи опасност от удар, в екстремни случаи тя може да вземе решение да започне намаляване на скоростта автоматично. При Opel Astra това става с помощта на спирачна система, която разполага с последното поколение антиблокираща система ABS и разширените функции на електронната система за стабилност (ESP Plus).

Адаптивни предни светлини: Перфектно осветяване при всякакви ситуации

Последното поколение адаптивни предни светлини Adaptive Forward Lighting (AFL+) с биксенонови светлини включва голям пакет от интелигентни светлинни функции като: Асистент за дългите светлини (High Beam Light Assistant), динамични светлини за завой (Dynamic Curve Light), статични светлини за завой (Static Cornering Light) и адаптивно осветяване, което реагира автоматично на преобладаващите пътни ситуации като профил на пътя (магистрала, второстепенен път, градско движение) и видимост (слънце, мъгла, дъжд) и адаптира предните светлини в зависимост от това. Стреловидната графика на предните дневни LED светлини, които се предлагат като част от стандартното оборудване, осигуряват на Astra ярко присъствие.

Разширени възможности за пасивна безопасност

Дори и всички системи за активна безопасност да достигнат своите гранични възможности, пътниците в Astra могат да се доверят на системите за пасивна безопасност. Стандартно моделът се предлага с шест въздушни възглавници. Ако се появи ситуация, при която се задейства въздушна възглавница или системата за опъване на колана, се активират аварийните мигачи, а вратите се отключват автоматично. Освен това Astra се оборудва с патентованата от Opel система за освобождаване на педалите (Pedal Release System, PRS), която откача конзолата с педалите в случай на удар отпред и значително намалява вероятността от нараняване на долната част на краката.