Фирма на Красимир Атанасов, съпруг на депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова, е повишила енергийната ефективност на училището на Веселин Маринов в град Полски Тръмбеш, показва справка в Агенцията за обществени поръчки.
Стойността на договора между общината и дружеството "Декра Строй" ЕООД е 442 хил. лв. Договорът е изпълнен в края на октомври без забележки. Парите са от общинския бюджет и няма финансиране по европейски програми, се посочва в съобщението за обществената поръчка.
Срещу бившата министърка на здравеопазването и настояща депутатка от ГЕРБ Десислава Атанасова има

внесен сигнал в
комисията по
корупция


и конфликт на интереси в НС, където председател е Волен Сидеров. В него са описани два случая, в които фирма на съпруга на Атанасова печели обществени поръчки във Враца и в Русе, като част от парите са европейски средства. Тази във Враца е по времето, когато Атанасова е министър. От комисията обявиха, че ще изслушват депутатката от ГЕРБ и съпруга по повод сигнала на 28 ноември.

"Не е имало изслушване в комисията на Сидеров. Бях поканена, но не се явих. Всички факти, които са необходими по този анонимен сигнал, са публично проверими. Единственото вярно е, че имам съпруг, който се казва Красимир Атанасов и че е печелил обществени поръчки във Враца и Русе.
Между другото във Враца дружеството, в което участва той, е било единственият кандидат. Кметовете и на двата града са червени, не виждам какъв политически натиск може да бъде оказван.

За Полски Тръмбеш не знам от коя политическа партия е кметът, но е факт, че фирмата на съпруга ми осигурява работа на десетки хора. "Поръчката от Полски Тръмбеш я нямаше в сигнала, може би е добър повод да го включат и него", казва Десислава Атанасова, потърсена от "24 часа" за повече подробности около проверката на парламентарната комисия.
За разлика от поръчките в Русе и Враца, когато Атанасова е била депутат, тази в Полски Тръмбеш е обявена на 6 март 2013. Тогава Десислава Атанасова вече не е министър, защото правителството на ГЕРБ току-що е подало оставка заради протестите от февруари.

Четири месеца след обявяването е сключен договор между община Полски Тръмбеш и "Декра Строй" ЕООД. Собственик на русенската фирма е съпругът на Атанасова Красимир. С нея той участва и в консорциум, който изгражда защитено жилище във Враца.
В Полски Тръмбеш дружеството му печели за позиция "Внедряване на мерки за енергийна ефективност в СОУ "Цанко Церковски".

Любопитна подробност е, че фирмата на Атанасов е регистрирана в Русе на улица със същото име като на училището - наречена на писателя, депутат и министър в няколко правителства преди 1923 г.
А училището в Полски Тръмбеш е кръстено на него, защото две години е бил даскал там, преди да стане народен представител.

През 70-те години на миналия век там завършва средното си образование и най-видният съвременен жител на Полски Тръмбеш - певецът Веселин Маринов, който е личен приятел на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.
Тогава бъдещата звезда се е топлила до печката на дърва и въглища в школото, но от 23 октомври тази година учениците могат да разчитат на съвременна топлоизолация за 442 хил. лв. За тази сума "Декра Строй" ЕООД на Красимир Атанасов е направила външна топлоизолация, изолация на тавана с вата от 10 сантиметра, изолация на пода, както и повишаване на ефективността на котелната инсталация и изграждане на пожароизвестителна система.

"Декра Строй" не е използвала подизпълнители. По данни на НОИ във фирмата работят 20 души, които са се справили сами с топлоизолацията.
Сигналът в комисията по корупция и конфликт на интереси обаче касае друг договор от юни 2012 г., когато Атанасова е министър на здравеопазването.
На 27 септември 2012 г. ДЗЗД "ГБСД-09" (повече за фирмата виж в карето) сключва

два договора с
община Враца на
стойност 950 хил.


лв. без ДДС Първият е за изграждане на защитено жилище в жк "Река лева", а вторият за строителство на център за настаняване от семеен тип. И за двете позиции, както казва Атанасова, има по 1 оферта.
На 25 април тази година обаче становището на контролните органи е, че за защитеното жилище са нужни още 62 хил. лв. без ДДС. Увеличението се налага, защото в хода на строителството са възникнали още строително-монтажни работи, за да се завърши поръчката. Отпускането им е одобрено от Миглена Павлова, изпълнителен директор на Агенцията за обществени поръчки. Поканена е единствено "ГБСД-09", където 90 процента от капитала е на едноличното дружество на Красимир Атанасов "Декра Строй".
Същото се случва и за центъра за настаняване от смесен тип. Там допълнителната сума, която е необходима за въвеждането на обекта в експлоатация, е 122 хил. лв. без ДДС.
Обектите все още не са приключили и работата там продължава.
Другият казус с обществена поръчка, който е в сигнала до парламентарната комисия, е за същата фирма, в която участва Красимир Атанасов.

Той е от края на
2009 г., когато
Атанасова е
депутат


Тогава "ГБСД-09" извършва строително-ремонтни работи в Областния диспансер за психични заболявания в Русе. Договорът е на стойност 771 хил. лв. и е за реновиране и модернизация на отделенията за мъже и жени.
Сключен е през февруари 2010 г., а фирмата на Атанасов е избрана между две оферти. В същия психодиспансер като юрисконсулт от 2005 до 2007 г. е работила съпругата му, която през 2009-а става депутатка от русенската листа на ГЕРБ.
Това обаче не е единствената обществена поръчка, която фирма на Красимир Атанасов печели от бившето работно място на съпругата си. През 2008 г. едноличното му дружество "Декра Строй" монтира ПВЦ дограма на сградата, изгражда ВиК и елинсталации за 156 хил. лв. с ДДС.

От 2007 до 2009 г. Десислава Атанасова е юрисконсулт в Многопрофилната болница за активно лечение в Русе. През септември 2008 г. фирмата на мъжа печели обществена поръчка за изграждане на нова асансьорна спирка на петия етаж в сградата на Първо ДКЦ в Русе, ремонт на покрива, подмяна на дограмата, саниране на етажа, доставка и монтаж на нов болничен хидравличен пътнически асансьор.
За тези дейности "Декра Строй" получава 450 хил. лв.
Въпреки че по това време била общински съветник и юрисконсулт в системата на здравеопазването в Русе, Десислава

Атанасова твърди,
че не е лобирала
за фирмата на
мъжа си


да печели обществени поръчки в тази област.


Красимир Атанасов е партньор с мощни строителни фирми

Съпругът на Десислава Атанасова - Красимир, е от Русе, а тя е от Дулово. Атанасов е собственик и управител на две фирми - "Декра Строй", с която е спечелил част от обществените поръчки, сред които и тази за училището в Полски Тръмбеш, и "Мравка" ЕООД.
Конкурсите във Враца, заради които парламентарната комисия го разследва, са спечелени от дружеството по закона за задълженията и договорите "ГБСД -09". Там 90 процента са на Атанасов, а 10 са на "Главболгарстрой" - Русе, която е част от холдинга със същото име, изградил инфраструктурни обекти с пари от еврофондовете в цялата страна.
Фирмата обаче е регистрирана на адреса на едноличното дружество на Атанасов в Русе. Красимир Атанасов има още 2 участия в ДЗЗД-та, създадени специално за работа по обществени поръчки.
В "Белица 21" той е съдружник с мощния силистренски холдинг "Пътстрой" и има миноритарен дял в общия капитал. През 2012 г. е регистрирал и фирма за сметосъбиране и сметоизвозване, за да кандидатства за боклука в Тутракан.


Депутатката: Не се притеснявам от комисията на Сидеров

"Нямам от какво да се притеснявам. Декларирала съм, че съпругът ми има фирми. Работата на парламентарната комисия за конфликт на интереси е да установи дали има такъв и след това го препраща в Държавната комисия и тя се произнася, но Волен Сидеров едва ли знае това. Може би не му е останало време да го научи от пътуванията му по света, където отсяда в скъпи хотели.
Предполагам откъде може да е този сигнал от полуистини и свободни съчинения като това, че мога да имам политическо влияние върху кметове на БСП. Когато всичко приключи, ще потърся правата си в съда. Тенденциозни и несъстоятелни сигнали в комисията по корупция и конфликт на интереси са постъпили и срещу Бойко Борисов, Снежана Дукова и Ирена Узунова, която постъпи в болница и е в много тежко състояние, както и срещу други колеги от парламентарната група на ГЕРБ", каза Десислава Атанасова.