Американският милиардер Бил Гейтс отбеляза, че е постигнат прогрес в създаването на "презерватив на бъдещето" от свръхтънък материал, предаде АФП. Според основателя на "Майкрософт" съществуват някои технологични материали, които "ще са в състояние да запазят здравината (на презерватива) от много, много тънък материал".

Освен че ще е от свръхтънък материал, който ще се усеща като допир на кожа, презервативът ще помогне за по-доброто сексуално изживяване и ще намали процента на нежеланите бременности. Манчестърският университет получи грант от 100 000 долара за създаване на контрацептивно средство от суперлекия графен. Други 100 000 долара бяха преведени на Университета на щата Орегон за предложението да направи полиуретанов презерватив.

Преди бе съобщено, че Бил Гейтс ще плати 100 000 долара на всеки, който разработи принципно ново изделие. Грантът от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс се отпуска с благородни намерения: да бъде намалено количеството на нежеланите бременности и да се намали разпространението на болести, пренасяни по полов път.