Уникална за България операция ще бъде направена в петък в Русе от проф.Никифор Рарес от Букурещ и доц.Елисавета Вълчева от Националната кардиологична болница в София. Става дума за болен, който има варикоцеле - разширение на венозната мрежа около тестисите. Екипът ще избегне класическата операция и ще отстрани проблема чрез емболизация - техника, при която тънка тръбичка се вкарва в бедрената вена и се достига до тестикуларната вена. Предимството на метода е, че няма разрез на кожата, следоперативните болки са по-малко, а възстановяването е по-бързо.
Това ще се случи в рамките на третото издание на „Русенски ендоваскуларни дни“, които са практически  двудневен курс в реално време с двупосочна аудиовръзка. На 26 и 27 септември домакини на събитието ще бъдат основните организатори от лечебни заведения „Медика“.
Тази година освен на заболяванията на периферните съдове специалистите ще обърнат внимание и на урологичните болести. Водещи на форума ще бъдат доц.Добрин Василев от Александровска болница и проф.Джанлука Ригатели от болница „Ровиго“ във Венеция.