Артистичното и емоционално представяне на превърналата се в химн на патриотизма песен „Моя страна, моя България“ на Емил Димитров в изпълнение на малката Тереза Тодорова развълнува стотиците русенци, дошли пред Паметника на свободата вчера, за да отпразнуват 106 години от обявяването на независимостта на България. Празникът събра на едно място областния управител Симеон Иванов и новоназначените му заместници Валентин Колев и Станимир Станчев, кмета Пламен Стоилов и заместника му Димитър Наков, председателя на Общинския съвет Васил Пенчев, вицеконсула на генералното консулство на Руската федерация в Русе Марина Сергунина и кандидат-депутати от различни партии.
„Святата дата не е само страница от историята ни, а фундамент за национално самочувствие. Това е стъпка, която доказва, че традицията на хилядолетна България има достойни потомци“, заяви в слово областният управител.
„Гордея се, че съм родена в България. България винаги ще е най-чиста, с богата история, с красива природа. Да живее българският народ!“, посочи с патриотичен патос в своето есе във възка с това какво мислят младите хора 106 години след паметното събитие студентката от Русенски университет Михаела Стоянова.
Благодарствен молебен заедно с петима свещеници отслужи Русенският митрополит Наум, който призова независимостта да се пази като голяма ценност. Церемонията приключи с поднасяне на венци и цветя от малки и големи пред Паметника на свободата.