Окръжният съд върна на стартова позиция областния управител на Русе през периода 2001-2005 година Румен Януаров, след като прекрати делото, по което районните магистрати му присъдиха 1000 лева обезщетение. Компенсацията дойде след иск на Януаров, който обвини прокуратурата в дискриминация. Причината -  следственият отдел в Русе не е пригоден за инвалиди и по този начин органите дискриминират хората с увреждания, като не им осигуряват равен достъп до обществената сграда. Самият Януаров е трябвало да изкачва на два пъти четири етажа с помощта на патерици и придържания от близки, за да стигне до следствието. Това се случило през лятото на 2011 година, по-малко от месец след претърпяна операция на тазобедрената става.
Исканията за присъждане на обезщетения за вреди от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на държавни органи и длъжностни лица са подведомствени на административните съдилища. С този мотив окръжните магистрати изпратиха делото по компетентност на Административен съд-Русе, където то трябва да тръгне наново. Решението може да се обжалва.
Както „Утро“ писа, бившият областен управител по времето на НДСВ осъди по друго дело прокуратурата да му плати 3500 лева обезщетение. Сумата е далеч от претендираните от Януаров 43 000 лева и най-вероятно решението също ще бъде обжалвано.