Главният герой в премиерния филм „Лабиринтът: Невъзможно бягство“ Томас се събужда в непознат асансьор, който се издига все по-високо. Когато най-накрая спира и вратите се отварят, той е посрещнат от група момчета, които обитават Поляната - голямо открито пространство, заобиколено от огромни бетонни стени. Томас не помни нищо - не знае как е дошъл, от къде е, не може да си спомни родителите, миналото и дори собственото име.
Никой от останалите момчета от Поляната не знае как или защо е попаднал на това място. Те знаят само, че всяка сутрин гигантските бетонни врати, които водят към Лабиринта, се отварят и всяка вечер при залез слънце се затварят отново. А на всеки тридесет дни с асансьора пристига ново момче. Затова и пристигането на Томас е очаквано. Изненада е обаче след по-малко от седмица появата на Тереза - първото момиче, доставено на Поляната, която се обръща към него по име.
Томас научава, че всеки жител на колонията играе важна роля - градинар, строител или елитен бегач, съставящ Карта на лабиринта, който държи всички в плен и променя конфигурациите си всяка вечер. Бегачите се надпреварват с времето, като се опитват да обхванат колкото е възможно по-голям район преди залеза, когато Лабиринтът се затваря и из коридорите на бетонната конструкция плъзват смъртоносните биомеханични Скръбници.
Макар и новодошъл, Томас изпитва странното усещане, че Поляната и Лабиринтът са му познати. Има нещо, заключено в спомените му, което може да бъде отговор за решаване на загадката на Лабиринта и в действителност да посочи пътя към света навън.
Филмът „Лабиринтът: Невъзможно бягство“ е базиран на първата книга от бестселър поредицата на Джеймс Дашнър. Публикуван през октомври 2009 г., романът пленява въображението на читателите по целия свят, които го описват като комбинация от „Повелителят на мухите“, „Игрите на глада“ и телевизионния сериал „Изгубени“. Дашнър разбира тези сравнения, особено с „Повелителят на мухите“, но отбелязва, че „Лабиринтът: Невъзможно бягство“ по същество е много по-различна история.
Книгата привлича вниманието на продуцентите Елън Голдсмит-Вейн и Ли Столман от компанията „The Gotham Group“, които възлагат на режисьора Уес Бол да пресъздаде историята на голям екран с неговата изобретателност и фантазия.
Начело на актьорския състав е Дилън О Браян като съобразителния Томас, който е убеден, че има изход от Лабиринта. Познат на феновете на MTV от поредицата Teen Wolf, О‘Брайън притежава „силно внушение за обикновен човек“ - той не е прекалено обаятелен, но е страхотен атлет.
Ролята на лидера на колонията Алби, който е нещо като бащина фигура за момчетата, е поверена на Амл Амийн. Уил Полтър, който участва в комедията „Семейство Милър“, влиза в образа на основния противник на Томас в Поляната Гали. Помощникът на Алби, Нют, е изигран от Томас Броуди-Сангстър, който участва в хитовия сериал на HBO „Игра на тронове“ и „Наистина любов“. Британската актриса Кая Скоделарио играе единствената млада жена сред заселниците - Тереза, която има мистериозна връзка с Томас. Тя спечелва продуцентите на филма, защото сякаш е „една от момчетата“.