Нови звездни върхове ще покорява Русе! В това са убедени майсторите готвачи в елитни русенски ресторанти, които преди седмица обявиха, че създават Клуб на шеф готвачите.
Русе се намира на такава географска позиция, че тук постоянно идват хора от други градове и други държави - кои по работа, които просто оттук влизат в България, за да разгледат нейните исторически и културни богатства, припомня шеф готвачът в ресторант „Опиум“ Ивайло Димитров, който е и председател на новото сдружение. Според него и колегите му един особено важен елемент от пребиваването на гостите на Русе в града, е именно храната, с която ги посрещат в местните заведения. Вън от съмнение, това е също толкова важно и за самите жители на града, за които не е безразлично къде
какви гастрономически съвършенства могат да опитат
Освен това Димитров и колегите му от Управителния съвет на Клуба на шеф готвачите Живко Димитров и Петър Атанасов са убедени, че и в това отношение Русе има потенциал. Затова възнамеряват да разгърнат така работата на клуба, че в скоро време към другите звездни успехи на града да се прибави още един - върхове в кулинарното майсторство и нова дума в традициите и модните тенденции в тази сфера.
За това недвусмислено свидетелстваше още първата изява на клуба. Представянето на магьосниците в приготвянето на вкусни чудеса, което се състоя преди седмица във фоайето на Доходното здание показа една от основните линии, в която клубът ще действа - съчетаването на традиционните български рецепти с най-новите посоки в работата на световните диктатори на модата, които радват гурманите с нови и нови идеи и техники. Участниците в първата изява на Клуба на шеф готвачите останаха без думи пред шедьоврите, приготвени и показани в Доходното, като преоткриваха прелестите на добре познати „заглавия“ като „Снежанка“ или „Кавърма от свинско“, но поднесени така, че да привлекат погледите и на ценители, които познават стила и маниера на кулинари от най-изискани 5-звездни ресторанти по света...
Няколко са главните нови тенденции
в нашата област, обяснява шеф Ивайло Димитров. И посочва вакуумното готвене, известно още като нискотемпературно приготвяне на храната. При него продуктите се вакуумират, например свински джолан се поставя в специална торбичка, от която се изтегля кислородът, и се приготвя в продължение на около 8 часа, като така продуктът запазва собствения сос.
Другият писък в съвременното приготвяне на храна е така нареченото „бавно готвене“ - да речем, телешко бонфиле се приготвя за 2 часа и 20 минути на 70 градуса и вкусът му е изумителен, казва шеф Димитров. Това е своеобразно завръщане към едновремешното приготвяне на ястия, когато за това е отивало цялото време на света, но сега към него се прибавят и някои съвременни технологии или елементи, пояснява майсторът.
Много са важни правилното съхранение, обработката и презентиране на храната, убедени са в Клуба на профи готвачите.
Специално място заема и фуд стайлингът
Дори случайно да е допусната някаква грешка или неточност при приготвянето, не бива да забравяме максимата, че „Окото храни“, припомнят майсторите от русенските заведения, които познават и азбуката на международните кулинарни състезания от А до Я, още повече, че хората в ръководството на русенския клуб са и в националния отбор на България.
Те са подготвили поредица от интригуващи и полезни изненади, които със сигурност русенските гурмани и ценители на високата кухня ще оценят. Сюрпризите предстоят още от следващия месец. А вестник „Утро“ всяка седмица ще отделя място на страниците си, за да представя членовете на клуба с техни авторски рецепти.
И днес първата е на шеф готвача и председател на сдружението Ивайло Димитров за традиционните дробчета с лук, но приготвени по нетрадиционен начин.