Професионални музиканти, любители и хора, които никога не са подозирали, че могат да свирят, ще обедини в неделя от 18 ч на централния русенски площад британският композитор, музикант и психолог Тим Щайнер. В навечерието на Деня на независимостта публиката ще стане част от музикалния проект „Мисия Русе“, в който  музиканти, танцьори и певци ще направят уникална симбиоза между джаз, рок, фолклор и класическа музика.
Ние не правим концерт, а музикално и културно събитие, в което може да участва всеки, каза Щайнер на пресконференция вчера. Той е бил поканен от Общината и общинската фондация „Русе - град на свободния дух“, каза зам.-кметът Страхил Карапчански, който призна, че е бил впечатлен от пърформанса „Операция Оливейра“, който Тим Щайнер е представил преди 2 години в португалския град Гимараеш. За първи път Тим дойде в Русе през юни и беше впечатлен от 120-те първи за България събития, случили се в Русе, каза Карапчански. Това е една от темите в създадените от Щайнер музикални творби, които ще бъдат изпълнени в неделя от Бигбенд Русе, рок групи и любители.
Слушах звуците на Русе - на различните изпълнители, хорове, ансамбли, групи и на самия град, за да комбинирам всичко това в нещо ново, каза британският композитор. Когато правя задушено, вместо да следвам рецептата, се оглеждам какво имам в кухнята - корени за супа, портокал, книга, сметана, радио, и смесвам всичко, за да получа нещо различно, разказа гостът. Както не искам да ям през целия си живот едно и също задушено, така не искам да прекарам живота си, слушайки една и съща музика, затова експериментирам, сподели той. Щайнер разчита на площада в неделя да дойдат много хора, за да станат част от събитието, което е за споделяне на различността. Ще бъде фантастично - и с много хора, и дори ако дойдат само двама души, увери Тим Щайнер.