Върховният касационен съд /ВКС/ не позволи на Пламен и Мая Митеви да обжалват на последна инстанция решението на Русенския окръжен съд, който постанови, че Община Русе не е виновна за смъртта на дъщеря им Петя. Случаят от 20 май 2009 година бе широко обсъждан и провокира сериозен отзвук.
16-годишната ученичка от Математическата гимназия бе блъсната от товарен автомобил на път за училище и стана причина за спешен ремонт на подлеза над гарата, за премахване на надвисналата като стена над пътя растителност и за поставянето на полицейска патрулка с радар в опасния участък. Мерките бяха предприети незабавно, но продължиха съвсем кратко, а днес от засиления контрол в района няма и следа.      
След фаталния инцидент почернените родители започнаха борба за справедливост и ходене по съдебни инстанции. Те обвиниха Общината за това, че не поддържа инфраструктурата в района и хората са принудени да пресичат дори с риск за живота си международния път, вместо да ползват мизерния и гнусен подлез. Това правят всеки ден стотици русенци. Това направила и Петя във фаталния ден, когато била блъсната по непредпазливост от камиона и това сложило край на живота й. Самият шофьор се призна за виновен, че не е бил внимателен и не е спазил ограниченията в района. Двамата родители получиха и по 60 000 лева обезщетение за болките от съкрушителната загуба.
Семейство Митеви обаче заведоха и дело срещу Общината заради това, че причина за смъртта на дъщеря им е не само високата скорост, с която камионът се е движил, но и избуелите храсти, които са пречели на видимостта по бул.“България“. Според тях, ако те се режеха и поддържаха, до инцидент е нямало да се стигне, тъй като и Петя е щяла да види наближаващия камион, и шофьорът - пресичащото момиче. Заведоха и частичен иск за обезщетение - по 5050 лева на човек. На първа инстанция Русенският районен съд им присъди компенсацията, но Общината обжалва. Окръжните магистрати зачеркнаха исковете за обезщетение като неоснователни и ги отхвърлиха. Причината - нямало причинно-следствена връзка между състоянието на подлеза и растителността със смъртта на ученичката. Митеви поискаха да стигнат докрай и да обжалват на най-горната инстанция. Върховният касационен съд обаче не допусна жалбата, тъй като нямало основание за нея. С това почернените родителите сложиха край на търсенето на справедливост и наказание за виновните.