Заловеният на 10 септември в 4.30 сутринта да прекарва с камиона си през Дунав мост 14 сирийци Салим Каиш поиска вчера Окръжният съд да го пусне от ареста, като измени мярката му за неотклонение в парична гаранция.
От 25 години Каиш е професионален шофьор и е работил за най-реномираните турски фирми. Сегашният му шеф дори е готов да плати гаранцията му, стига да бъде освободен. Той няма нито едно нарушение, дори не е глобяван за превишена скорост. В напреднала възраст е, има 5 деца и няма да тръгне да бяга и да се крие, заяви адвокатът на турския шофьор. Той бе категоричен, че Каиш е нямал представа, че превозва нелегални емигранти, нито по делото имало доказателства за това. Като всеки водач, който пътува много и в различни държави, турчинът правел задължителни почивки където се налага и така най-вероятно е станал жертва на бягащите сирийци, които са се натоварили в ремаркето на камиона му. Излиза, че всички камиони в България трябва да се движат с охрана, заяви още защитата и поиска от съда турският шофьор и да бъде пуснат на свобода срещу парична сума.
Интересното в случая е, че 10 от сирийците са влезли в България от различни места, а четирима вече са съдени за незаконно преминаване. Всички те обаче се събират накуп в камиона на Каиш. Това е строго организирана схема за извеждане на бежанци от страната, категорична бе прокуратурата. Доказателствата сочели, че сирийците са влезли в камиона след повдигане на платнището точно зад шофьорската кабина. В него се превозвали чугунени заготовки за камбани, което дало възможност бежанците да се скрият в тях.
Съдът сметна, че Каиш правилно е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 12 септември, и потвърди, че мястото му е в ареста. Решението е окончателно.