120 русенци с увредено зрение са изправени пред опасността да останат без инвалидна пенсия, която за повечето от тях е единственият им доход. Причината - все още в русенската болница не е сформирана териториална експертна лекарска комисия /ТЕЛК/ за очни болести, а досегашната специализирана в Плевен е закрита. Промяната бе направена през юни от правителството на Пламен Орешарски и с нея беше премахнато разделението на комисиите на общи и специализирани с цел да се съкратят сроковете, в които се освидетелстват лицата с очни, белодробни и психични болести.
Точно в епицентъра на тази реформа е попаднала Марияна Тодорова, която е с глаукома и със 100% увредено зрение. Сляпа е, без никаква надежда да прогледне, но всяка година трябва да подновява решението за своята инвалидност, за да получава някакви пари. Жената вече втори месец е без доходи, сама е, няма кой да й помага. В редакцията на „Утро“ дойде с придружител - неин съсед, с когото ходили и в болницата, но така и не получили отговор кога ще бъде сформирана комисията. В същото положение е и Ангелина Стоянова, чието решение, даващо й право на инвалидна пенсия, изтича на 1 октомври и ако не го поднови, остава без стотинка.
Идеята да се закрият специализираните ТЕЛК е добра и ние отдавна искахме да се случи, тъй като се улесняват хората да не пътуват излишно до съседните области, но не подозирахме, че ще изскочат други проблеми, коментира директорът на РЗИ д-р Маргарита Николова. Задължение на многопрофилните болници е да сформират екипи, но се оказва, че в Русе няма офталмолог, който да се съгласи да се заеме с тази работа. Вече има определени комисии по психиатрия и по белодробни болести, но мястото за очен експерт стои свободно.
Според стария закон лекарят в ТЕЛК нямаше право на никаква друга практика - нито в болнично заведение, нито в частен кабинет, и това налагаше в комисиите да са предимно пенсионирани колеги, обясни началникът на Очно отделение в болницата д-р Емил Миланов. Това ограничение обаче е премахнато от служебния министър на здравеопазването Мирослав Ненков и е въведена практика да се сключват консултантски договори със специалисти за участие в лекарските консултативни комисии /ЛКК/.
Размерът на заплатата на лекарите, които поемат ТЕЛК, се определя от директора на многопрофилната болница, към която са те, и това също се оказва проблем за съсловието. Лекари твърдят, че заплатата в такава комисия е минимална, а документацията е огромна и тежка за обработване. Кога точно в Русе ще има очен ТЕЛК и кога 120-те пациенти ще могат да подновят пенсиите си, е абсолютно неясно. Изпълнителният директор на МБАЛ-Русе д-р Владин Петров не може да бъде открит за коментар и отговор на въпроса дали става дума за липса на специалисти, или за ограничени финанси на дейността.