Министерството на регионалното развитие ще отпуска допълнителна финансова помощ на кандидатите по проекта за енергийно обновяване на жилищата с европейски пари без да чака становището на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка, реши вчера кабинетът. Министрите одобриха идеята кандидатите, които не могат да осигурят самоучастието си, директно да подават заявления в Министерството, а не първо да чакат становище на банката, в която е фондът за нисколихвени кредити за собствениците на жилища в сгради, които кандидатстват за саниране с европейски пари.
Фондът е в размер на 13 млн. лева и е напълно блокиран, а по този начин се блокира и възможността на собственици, които нямат финансови възможности, но желаят сградата, в която живеят, да се включи в проекта, да кандидатстват и да получат допълнителна финансова помощ.
Собствениците, желаещи допълнителна финансова помощ, вече ще могат да подават своите заявления-декларации в Министерството на регионалното развитие без да се налага да изчакват получаването на отказ от КТБ. Предвижда се в заявлението-декларация да се попълват допълнителни данни и за другите съсобственици на жилището, когато те живеят на друг адрес.