Опит за нелегално пренасяне на 67 685 евро и 7364 щатски долара предотвратиха митничари и служители на Гранична полиция на Дунав мост. Впечатляващата сума за общо 143 119 лева е намерена в румънски туристически автобус на влизане в страната и е най-голямата, открита на границата за тази година.
В неделя вечерта рейсът спрял за проверка на граничния пункт. Първоначално шофьорът Али К., който е от турски произход, декларирал 10 800 евро. Неадекватното му поведение обаче усъмнило митничарите и те го обискирали. Тогава в джобовете и под фланелата му били открити общо 20 250 евро и 4128 долара. Последвала проверка и на пътниците, при която в петима от тях са намерени пачки от по 5 и 10 хиляди евро, а в други четирима имало общо 3236 долара.
Митничарите забелязали, че валутата е опакована и вързана по един и същ начин, и това им подсказало, че сумите са от една пратка. При разпита се разбрало, че пачките са им били раздадени преди преминаването на границата от Али К. и стюардесата на автобуса, за да могат да ги пренесат нелегално през Дунав мост.
Случаят е предаден на Окръжна прокуратура. Образувано е дознание за нарушение на Валутния закон и пренасяне на валутни ценности в особено големи размери. Шофьорът Али К. е задържан в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане.