Развълнуван съм от признанието, което получавам в моя роден град Русе, каза ученият със световна слава проф.Самуил Рефетов. Доскоро почти неизвестен за русенци, вчера той получи няколко отличия. Кметът Пламен Стоилов му връчи званието Почетен гражданин на Русе, гласувано единодушно преди дни от Общинския съвет, преди това на специална церемония в Русенския университет ректорът проф.Христо Белоев го обяви за 40-ия поред доктор хонорис кауза на висшето училище. А още сутринта след пресконференцията на Рефетов проф.Петър Иванов от русенския клон на Българската академия на науките и изкуствата му връчи Грамота за достоен русенец, подготвена по инициатива на фондация „Европа“. Фондацията бе сред съорганизаторите на научната конференция на тема „Молекулярно-генетични основи на тиреотидните заболявания“, провела се вчера в русенската многопрофилна болница с участието на проф.Рефетов.
По-важно от номинацията за Нобелова награда за мен е да бъда тук, в Русе, и да ме признаят в моя град, каза 77-годишният русенец пред журналисти. Той разказа, че за първи път се е върнал тук след кончината на майка си през 1998 година. Макар че децата му много искали да видят родната страна на своя баща, майката била против, тъй като се опасявала, че синът й може да бъде арестуван, защото не е ходил войник в българската казарма.
Откритието на Рефетовия синдром, което му донася световна известност, той прави две години след дипломирането си по медицина. В болницата в Лос Анджелис, където той работи тогава, докарват глухонямо момиче, ударено от камион. Майката на момичето е мексиканка, а Самуил Рефетов се оказва единственият лекар, който говори испански. Така той се включва в лечението на девойчето и установява заболяване на костите, което се случва с деца с хипотиреодизъм. Интересът на учения към проблемите с щитовидната жлеза довеждат по-късно до три негови фундаментални открития, високо оценени от медицината.
За своите научни изследвания професорът говори и на конференцията в русенската болница, където бе посрещнат сърдечно от директора д-р Владин Петров. След форума гостът разгледа лечебното заведение и се запозна с дейността на специалистите в нея, като остана видимо впечатлен. Конференцията се провежда по повод 10 години от възстановяването на БАНИ, припомни председателят на академията Григор Велев.
По време на тържествената церемония в Канев център, където проф.Самуил Рефетов бе удостоен със званието Доктор хонорис кауза на Русенския университет, той благодари за тази висока чест и разказа свои спомени и впечатления от днешния град Русе.
С признателност и вълнение той прие и поздравленията на кмета Пламен Стоилов и председателя на Общински съвет Васил Пенчев при връчването на званието „Почетен гражданин на Русе“. Професорът бе приятно изненадан още при влизането си от песента „Снощи видях малка мома“, която изпяха за него Симона и Мария от Общински детски център за култура и изкуство. Вие сте олицетворение на това, на което искаме да научим младите хора, каза кметът Стоилов и му пожела здраве и да си идва по-често. Проф.Рефетов получи пейзаж с Доходното здание на художника Евстати Маринов. Приемайки това звание, се чувствам свързан с града, и всичко, което се случва в него, няма да ми бъде безразлично, увери гостът.