Започна раздаването на ренти в областта, научи „Утро“ от „Русе ленд“ ООД  - компания, занимаваща се с покупка, продажба и арендуване на земеделска земя в Североизточна и Централна България. През изминалите няколко дни собствениците на земеделски земи в някои от селата на Община Русе получиха своите плащания за стопанската 2013-2014 г. Прави впечатление, че повечето от арендаторите не допускат отстъпление от нивата на наемите за миналата година.
По традиция първи получават ренти за нивите си собствениците им в с. Николово. Най-голямата кооперация в землището - ЗКПУ „Гагаля“ стартира с плащания в размер на 60 лв./дка. Някои земеделски стопани ще изплащат рентите на две вноски - половината сега, а другата след получаване на субсидиите. Очаква се повечето арендатори в общината да се консолидират около тази цифра, което е средното плащане и за миналата стопанска година. Неминуемо ще има и по-малки земеделци, които няма да могат да изплатят 60 лв./дка, с което, разбира се, рискуват догодина да намалят размера на наетите си ниви.
Може би по-малки ренти ще получат и собствениците на земя в селата Червена вода и Семерджиево, където пораженията от наводнения и градушки бяха най-големи. Специално в Червена вода цели блокове с пролетници бяха презасявани, което ще генерира загуби за земеделците и ще намали доходите на арендодателите. Предстои да видим през идния месец дали ще има спад при рентите и в други землища, засегнати от атмосферните аномалии, коментират от „Русе ленд“.