След слабо представяне през 2013 година великият Роджър Федерер бе отписан от големия тенис от мнозина специалисти, но швейцарецът се завърна по страхотен начин през този сезон.

Макар и да не успя да стигне до титла от Големия шлем, 33-годишният тенисист е лидер по няколко ключови статистически показатели за годината и има всички шансове да завърши годината като номер 1 в света, което би било едно феноменално постижение.

Федерер вече има 56 победи през сезона и достигна до финал в 8 от 13-те турнира, в които взе участие. Той записа 12 победи от 16 мача срещу опоненти от топ 10 в световната ранглиста. По всички тези показатели Роджър е номер 1 за годината, а подобрението му спрямо този етап от миналата е впечатляващо - съответно 36 победи, 2 финала и само 1 успех срещу топ 10 опонент.

От януари насам Федерер е спечелил 7020 точки, изоставайки само от лидера в ранглистата Новак Джокович, който е натрупал 8150. До края на сезона обаче остават два Мастърса, както и Финалите на световния тур, което означава, че Фед Експрес ще има възможност да навакса пасива си. Черешката на тортата е класирането на Швейцария за финала на Купа Дейвис, където Федерер ще има възможност да спечели един от малкото трофеи, които липсват в колекцията му.