Прокуратурата в Милано разкри, че държавната компания за течни горива Eni била платила свръхподкуп от 1 млрд. и 92 млн. долара с цел спечелването на концесията за разработка на нигерийското петролно находище Opl-245. Според магистратите около 800 милиона от многото пачки били дадени под масата на министри и посредници от африканската страна.
Другите над 200 милиона долара обаче били разпратени от Нигерия чрез изкусни врътки по сметки на мениджъри на Eni и на италиански политици, крупни суми потънали и в джобовете на висши европейски чиновници. За прокурорите “режисьори” на престъпната схема били управителят на Eni до миналата пролет Паоло Скарони и неговият заместник Клаудио Дес­калци, който наследи шефа си. Кандидатурата му за най-сладкия държавен бизнес пост бе подкрепена лично от премиера Матео Ренци и през тези дни той не пропуска възможност да защити погнатото от правосъдието протеже.

За прокурорите от Милано Фабио ди Паскуале и Серджо Спадаро, които разследват движението на подкупа от над милиард долара след потеглянето му от Италия през 2011 г., солидната сума най-напред била преведена по сметка на правителството на Нигерия в американската банка JP Morgan. Дотук нещата изглеждат почти нормални, но веднага след това кредитната институция прехвърля 800 млн. долара на два транша по сметки на частната нигерийска компания “Малабу”. Тя именно притежавала богатото находище Opl-245, а неин действителен собственик бил министърът на петрола на Нигерия преди три години Дан Етете, който я управлявал чрез подставени лица.

По всяка вероятност след това той разпределил парите от подкупа между партийните си шефове и съмишленици, като най-голямата част от сумата, или 523 млн. долара били преведени на Абубакар Алиу – близък съветник на президента на страната Джонатан Гудлак. Останалите над 200 млн. долара от подкупа явно пак по нареждане на Дан Етете и в съответствие с тайните договорки с Еni американската банка превежда по сметки в Швейцария, Великобритания и Швеция. Техни титуляри според прокурорите от Милано са точно мениджъри на италианската компания и нейни посредници и затова магистратите наложиха запор на парите в тях най-малкото до приключването на разследването им.

Ако Скарони, Дескалци и помощникът им в далаверата Роберто Казула бъдат изправени на съд и признати за виновни по вменяваното им обвинение международен подкуп в особено големи размери, то според юристи те могат да отнесат до 10 години затвор и да платят тлъсти глоби.