Надеждите за по-бързо изграждане на четирилентов скоростен път Русе-Велико Търново бяха силно подхранени от писмо на зам.транспортния министър Петър Киров до областния управител на старата столица Георги Рачев. В него се казва, че подготовката на проекта може да се финансира още догодина по транспортната оперативна програма за периода 2014-2020 година.
Програмата все още не е в окончателен вид. Тя ще бъде завършена след анализ на резултатите от предпроектните проучвания, които ще отсеят бъдещите инвестиции в инфраструктурата, като един от важните критерии е тяхната приоритетност.           
За магистрала или четирилентов скоростен път между Русе и Велико Търново настояват не само управителите на двете области, а и комисиите по безопасност на движението в двете администрации, които отчитат, че това е една от най-опасните пътни отсечки в страната с десетки катастрофи и много жертви всяка година. От подобряването на пътя са заинтересовани и превозвачите, чиито тирове в момента делят тесния път с останалите участници в движението и често предизвикват трагедии.