Два ученически отбора по дебати от Русе участваха в престижно състезание в румънския град Плоещ, където премериха знания и опит в дискусиите с връстници от Румъния, Чехия, Литва, Германия, Англия и Катар. Сред темите, по които младежите дебатираха, бяха продажбата на човешки органи и пропагандата на насилие чрез музиката.
Велизар Кирилов и Теодор Каламов от Английската гимназия и Ана Михова, Велина Пенчева, Дилян Костов и Стилиян Гаджев от Математическата гимназия записаха достойно представяне и натрупаха още опит и самочувствие. Придружаваше ги Магдалена Желязкова, преподавател по философия в Математическата и дългогодишен ръководител на клуба по дебати в училището.
„Участието ни в състезанието беше изключително полезно. Децата са умни, имат добри аргументи и идеи, но още не са се сработили напълно и ще действаме в тази посока“, каза Магдалена Желязкова.
Пътуването на русенци бе финансирано от фонд „Математика на бъдещето“ към МГ „Баба Тонка“ и със съдействието на Асоциация Дебати - София.