Общо 1864 деца прекрачиха за първи път училищния праг в Русенска област днес и поеха по своя път към знания и успехи. Тази година седемгодишните ученици са със 120 повече от миналата, което е радващо, но пък в гимназиалната степен децата са намалели с 200, каза началникът на просветния инспекторат Димитър Райнов. Във всички училища на областта учениците са 20 750, а в детските градини мъниците са 3800.       
На днешния първи учебен ден тържества имаше във всички училища, но в центъра на празника бяха първокласниците. За тях и тази година бяха запазени най-хубавите стаи - ремонтирани през лятото с усилията на учители и родители. На чиновете още от неделния ден бяха подредени комплектите от книжки за малките ученици, като най-отгоре навсякъде бе поставен първият буквар.
Особено трескава подготовка за този ден през лятото имаше в ОУ „Отец Паисий“, където за първи път от десетилетия влизат 5 паралелки първолаци. Днес там своя път към науката започнаха 103 деца. Трябваше да ремонтираме кабинети и да преобразуваме класни стаи, за да станат подходящи за първокласниците и съм благодарна на колегите и родителите за помощта, каза директорката Биляна Алексиева. Там децата вече имат и нови тоалетни с умивални, в които не липсва нито сапун, нито хартия за подсушаване. Малки и големи ученици бяха поздравени от кмета на Русе Пламен Стоилов, който им пожела да поддържат огъня на духовността. Сред многобройните родители, баби и дядовци, изпълнили двора на училището, беше и шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.
Въпреки призива на учителите в „Любен Каравелов“ да бъдат заменени букетите с дарения, там родителите показаха, че могат да празнуват и едновременно с това да помагат. Специалната касичка на БЧК бе поставена във фоайето на училището и гостите не я подминаваха равнодушно. Децата пък бяха нетърпеливи да поднесат и цветя на учителите и да си пожелаят взаимно да са здрави и успешни през цялата година.
Касички за дарения за пострадалите от наводненията имаше и в други училища. Колко точно средства са събрани и ще бъдат преведени по сметките на пострадалите от наводненията райони в страната, ще стане ясно до края на тази седмица.