Проект на заповед на служебния министър на правосъдието Христо Иванов, която предвижда обявяването на конкурс за нови частни съдебни изпълнители, публикува на сайта си правосъдното министерство. От нея става ясно, че в Русенско са необходими още трима частни съдебни изпълнители, с които ще се постигне „равномерното разполагане на частните съдебни изпълнители на територията на страната“.
Към момента в рамките на Русенския регион работят четирима събирачи на дългове. Не е тайна, че някои от тях са претрупани от работа. В същото време действат 10 държавни съдебни изпълнители, чиято работа е в пъти по-облекчена, коментират експерти в сферата. Подобна смесена система, в която функционират и частни, и държавни събирачи на дългове съществува едва в 3-4 европейски страни. Затова, според запознати, и у нас е необходима реформа, каквато беше въведена при нотариусите и държавни вече няма.
Част от частните съдебни изпълнители в Русе са скептични за потръгването на бизнеса на бъдещите им нови колеги. Причината - необходими са екип, материална база и години опит, за да се спечели доверие и да бъдат потърсени.
Сред основните длъжници в канторите на съдебните изпълнители в последно време са все повече представителите на бизнеса. Зачестили са и трудовите дела.