Как традиционната млечна салата „Снежанка“ и пилешките дробчета по селски могат да се впишат в ултрамодерните тенденции на високата кулинария? А как може да изглежда една „Шоколадова вариация с пушен бекон и барбекю сос“? Или, да речем, „Десерт с бял шоколад и боза „Русе“?
Всички тези и куп други вълнуващи въображението и небцето вкусни чудесии показаха завчера професионалните готвачи в русенски ресторанти, които поканиха гости на коктейл по случай учредяването на техния профи Клуб. Сред произведенията на кулинарното изкуство, показани във фоайето на Доходното здание, впечатляваха русенската Телевизионна кула, изпълнена от шоколад, и дръвче, отрупано с цветове - също във вид на торта. От специално пано с различни видове суши строго гледаше портрет на героя на Марио Пузо - Кръстника, а до него десетки малки пици - пицети, бяха подредени във вид на българския трикольор. Не бяха далеч и екзотиките - тартар от антипола куду и терин от нилски крокодил.
Да поздрави членовете на новоучредения клуб, който си поставя амбицозната задача да привлича туристи в родната дунавска столица, дойде и кметът Пламен Стоилов. Той увери, че до края на следващата година проектите, по които Общината работи в момента, ще бъдат готови и те ще привлекат нови туристи. Нека обединим усилията си и да си помагаме, призова Стоилов и пожела на организаторите успехи.
Тенденциите по света сочат налагането на кухня с продукти и специални техники от даден регион, затова ние с колегите ми се стремим Русе да се превърне в кулинарна столица на река Дунав, каза председателят на Клуба на професионалните готвачи Ивайло Димитров.