Българският национал Александър Тонев е обвинен в расизъм още при първия си мач за новия си клуб Селтик на "Паркхед". Той игра 45 минути срещу Абърдийн и през това време е успял да се замеси в подобен скандал.

Гостите са подали официална жалба до Шотландската футболна асоциация, в която твърдят, че българинът е обидил на расова основа Шей Лонг. Новината е разпространена от вестник "Индипендънт".

Защитникът на "доновете" веднага се обърнал към рефера на двубоя и капитана на тима си, за да го уведоми за инцидента. Реферът пък е уведомил официалните лица, които отразили скандала в докладите си.

Очаква се Дисциплинарната комисия в Шотландия да се произнесе по казуса още в понеделник. По принцип на Острова наказанията за подобни провинения са огромни и нищо чудно Тонев да изгори за дълго още след дебюта си за шотландския първенец.

Българският футболист играе под наем на "Паркхед" от Астън Вила. Днес той даде и първото си просторно интервю като играч на "детелините" пред "Дейли Рекърд", но това стана преди раздухването на скандала.