Клуб на шеф-готвачите създадоха русенски майстори на кулинарните изящества, стана ясно вчера. Това е второто по рода си сдружение на най-важните фигури за всеки ресторант, обясни председателят на клуба Ивайло Димитров. Димитров и неговите колеги от управата на новото сдружение - Живко Димитров и Петър Атанасов, са част от българския национален отбор, с който страната се представя на престижни форуми.
Русе има отлични условия за развитие на туризма, а кулинарията като сърцето на ресторантския бранш е изключително важна за привличането на гости от страната и чужбина, обясни Ивайло Димитров. Затова учредителите на новия клуб са амбицирани да вдигнат професионалното ниво на бранша. На 28 и 29 ноември ще проведем първото кулинарно състезание за Купата на профи готвачите в Русе, догодина състезанието ще бъде международно, обеща Димитров. В журито ще бъдат президентът на Асоциацията на професионалните готвачи от България Андре Токев и вицепрезидентът Иван Манчев.
Русе и кулинарните традиции трябва да си подадат ръка, смятат учредителите. Те възнамеряват успоредно с прилагането на най-съвременни технологии и модерни рецепти да пристъпят и към събирането на традиционни рецепти от местната кухня, на които да вдъхнат нов живот. Обсъжда се русенски кулинарен тур в Австрия, Германия и Румъния, а след това колегите от чужбина ще върнат визитата със седмици на националните изкушения на трите държави. Специално внимание ще се отделя на младите готвачи - учениците от Професионалната гимназия по туризъм, за да подготвим най-талантливите като попълнение на националния отбор, каза Димитров.
За всичко това Клубът на шеф готвачите разчита на русенския магазин от веригата „Метро“, който е основен спонсор на мащабните инициативи.
Асортиментът ни е уникален и с радост ще допринесем за реализацията на добрите намерения на нашите партньори, каза Валери Видинов, управител на хипермаркета.
Стремежът ни е да изведем кулинарното майсторство в Русе до славата на прочутия фестивал „Мартенски музикални дни“, обяви шеф Ивайло Димитров. За това ще помогнат и другите ни замисли - подготвяме кулинарно тв предаване и книга с традиционни русенски рецепти на ястия, допълни юридическият консултант на проекта Андрей Желязков.
Снощи Клубът на професионалните готвачи се представи на първото си парти с причудливи вкуснотии като терин от нилски крокодил, шоколадови бонбони от бекон и други чудесии.